Castrul de la Jupa, prima reconstituire virtuală din România

scanare muzeu caransebes

Măreția clădirii „Principia”, așa cum arăta în vremurile ei de glorie, poate fi admirată grație primei reconstituiri virtuale de acest gen din țară.

La Jupa, iubitorii istoriei pot vedea doar ruinele descoperite de arheologi. Pe site-ul muzeului din Caransebeș însă pot intra într-un adevărat muzeu virtual. Aici pot vedea cum a arătat această clădire în secolul al III-lea având totodată acces și la informații puse la dispoziție de specialiștii muzeului.

Scanarea a fost posibilă grație unui proiect în valoare de 150.000 de lei finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin. Pe lângă reconstituirea clădirii de la Jupa, în cadrul aceluiași proiect, au mai fost scanate 90 de piese de tezaur dintre cele descoperite de specialiștii muzeului în urma săpăturilor din 1988, de la Biserica Medievală din Caransebeș. Atunci au fost descoperite oseminte omenești și un număr mare de piese din aur, argint și argint aurit.

Conform lui Claudiu Cocioban, reprezentant al companiei care a realizat scanările, modelele digitale pot fi admirate prin scanarea unui cod QR. Apoi se efectuează o plată de 5 lei, care oferă acces complet la colecțiile 3D pentru o perioadă de 3 ore, permițând să fie explorat fiecare detaliu al exponatelor. Diana Țîrdea, managerul muzeului din Caransebeș, mulțumește echipei de implementare a proiectului și invită iubitorii istoriei la muzeu, deopotrivă cel virtual și cel real.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/