Râul Timiș a devenit casă pentru castori! Specia nu a mai fost văzută în România de aproape un secol.
Castorul era prezent în toată Europa în secolul XII, însă treptat a fost redus la doar opt zone din Eurasia și 1200 de exemplare până în secolul XX. Ultimul castor a fost văzut în România acum o sută de ani, motiv pentru care din 1998 s-a decis reintroducerea sa în râurile din țară. Printr-un proiect comun între cercetătorii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov – ICAS și cei ai Ministerului Mediului din Bavaria, între 1998 și 2003 a fost efectuat un studiu de diagnoză a habitatelor. 183 ce castori au fost importați din Germania și eliberați pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. Recent, echipa Rewilding Romania a găsit câteva exemplare pe râurile Timiș, pe raza comunei Teregova din Caraș-Severin, și Strei, pe raza comunei Bretea Română din Hunedoara.
În zona unde Rewilding Romania a reușit să reintroducă treptat zimbrul, dispărut de aproape două secole din România, și-a făcut apariția și castorul. Cunoscut pentru „ingineriile” în natură, castorul este o specie protejată în Europa. Aceste animale ajută la reglarea vitezei de curgere și creează un curs natural al apei, reduc riscurile de inundații sau viituri și creează medii favorabile pentru alte specii. Fiind erbivor, castorul contribuie la crearea unui habitat propice pentru înmulțirea peștilor, dar și pentru insecte, amfibieni, reptile și animale care atrag păsări ca mierla de apă, rațele, stârcul, mamifere acvatice ca vidra sau lilieci. Castorii consumă vegetație și astfel contribuie la regenerarea arborilor și zonelor de tufărișuri, foarte importante pentru păsări și micromamifere.
„Rewilding (Renaturarea) este o abordare nouă din domeniul conservării care presupune restaurarea naturii prin refacerea proceselor naturale. Aceste procese naturale sunt declanșate de speciile cheie precum castorii sau zimbrul. Întoarcerea castorului în mod natural pe râul Timiș și Strei este o veste bună pentru natură, dar și pentru oameni, deoarece prezența acestor animale este un bun indicator pentru un habitat sănătos, în care trăim alături de o natură bogată, care atrage turiști într-o explorare responsabilă a biodiversității zonei. Misiunea noastră, a oamenilor, este să ne asigurăm că vizitele noastre în natură nu disturbă, nu distrug și nu pun presiune pe casa noastră și a celorlalte viețuitoare ale ecosistemului în care trăim împreună”, a transmis echipa Rewilding Romania.