Fațada celui mai vechi imobil din Timișoara, închis de 15 ani și aflat aproape în paragină, a fost acoperită cu un mesh de dimensiuni mari, în așteptarea unei finanțări suficiente pentru începerea reabilitării. Autoritățile județene caută banii, după ce au ratat la mustață sumele pe care ar fi putut să le obțină prin PNRR.
„Castelul Huniade l-am inclus în circuitul pentru Capitala Europeană a Culturii, vom da în folosință o parte din aripa de nord-vest care a fost consolidată în anii trecuți, Sala Cavalerilor, unde vom organiza mai multe evenimente. Ne dorim să deschidem și curtea interioară pentru anumite evenimente pe care le vom organiza anul viitor și, în funcție de evoluția procedurilor de licitație pentru execuția efectivă – dar aici suntem ținuți oarecum și de programele de finanțare de unde sperăm să mai atragem niște bani -, vom începe și lucrările efective la castel, dar nu vă ascund faptul că vor dura ani de zile.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș, pentru expressdebanat.ro.
Până una alta, o clădire emblematică din centrul Timișoarei nu poate să se prezinte așa cum arată, de altfel, acum, în fața turiștilor care sunt așteptați în orașul de pe Bega, anul viitor.
„Cred că în centrul Timișoarei, o clădire emblematică nu trebuie să arate în mod dezolant pentru turiștii care vor veni să ne treacă pragul, ci dorim să le arătăm o perspectivă asupra cum va arăta acest monument în momentul când va fi finalizată această lucrare de reabilitare care va dura ani de zile. Îmi doresc ca și alte clădiri emblematice din Timișoara, care sunt în patrimoniul municipalității, să fie protejate sau măcar aspectul general să fie protejat în acest mod în care încercăm să facem cu Castelul Huniade.”, a mai explicat Alin Nica.
O nouă posibilă finanțare pentru reabilitarea castelului
Pe de altă parte, CJ Timiș anunță acum că Huniade ar putea prinde din nou viață cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, pe Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027. După lansarea ghidurilor și deschiderea apelului, CJT va depune spre finanțare un proiect pentru reabilitarea castelului. Intenția administrației este să solicite 10 milioane de euro – suma maximă ce se poate accesa prin program, însă cerera va fi ajustată în funcție de specificațiile ghidurilor.
Comisia Europeană a adoptat, zilele trecute, Programul Interreg VI-A România-Ungaria. Bugetul total al acestuia este de 175,94 milioane de euro, 80% din această sumă reprezentând alocarea FEDR (140,75 milioane de euro). Finanțarea este dedicată beneficiarilor din județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș din România, respectiv celor din județele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanád din Ungaria.