Cascada Bigăr – piedici spre normalitate. Primarul din Bozovici spune lucrurilor pe nume

casinoherculane by sungarden

Primarul comunei Bozovici aduce o notă de optimism pentru turiștii care aleg ca destinație cascada Bigăr. Pe de altă parte, edilul are o serie de nemulțumiri față de cei care ar putea să-și aducă aportul la amenajarea zonei, dar nu o fac.

Cascada Bigăr este unul dintre obiectivele care ar putea fi exploatate la maximum, astfel încât numărul turiștilor să fie unul cu mult mai mare. Pentru ca „visul Bigăr” să devină realitate, ar fi nevoie însă de interes. Nimeni nu a făcut până acum demersuri care să se fi concretizat. Zona nu este amenajată și nu oferă turiștilor nici măcar un minim de confort. Primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu, are un plan de acțiune, însă recunoaște că mulți suferă de boala numită „lipsă de interes”.

publicitate online in ziar Express de Banat

În ceea ce privește administrația publică din Bozovici, Stoicu vrea să investească în zona în care îi permite legea – partea de dincolo de râu: intabularea zonei, extinderea parcării, amplasarea unui grup sanitar, branșarea la rețeaua de curent, amplasarea unei pasarele care să înlesnească accesul turiștilor. Totuși, primarul speră ca taxa să fie menținută la valoarea de 5 lei/persoană. În plus, a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Parcului Natural Cheile Nerei-Beușnița: accesul publicului va fi gratuit pe partea cu drumul, astfel încât turiștii să poată fotografia cascada în voie.

fotografi Bigar

Prima nemulțumire a primarului este cea referitoare la iluminatul public. Numărul turiștilor ar putea crește dacă li s-ar asigura posibilitatea de a vizita zona și după lăsarea întunericului. „E foarte complicat cu iluminatul, pentru că cel mai apropiat transformator se află la 700-800 de metri sau la Poneasca, la mai bine de 1 kilometru. Mai mult, Poneasca fiind un cătun aparținător de Bozovici, Enelul nu mai are curent acolo, ei ar fi trebuit să lase un transformator”.

O altă problemă este cea a drumului și a avizelor de a amplasa indicatoare. „Eu acum patru ani am pus prima tablă cu inscripționare «Către cascadă». Veneau turiștii și treceau pe lângă cascadă. Am pus pe zidul de la Drumuri o tăbliță și mi-au cerut să o autorizez. Le-am spus că o dau jos, dar să pună ei. E datoria lor să semnalizeze obiectivele pe traseu. O altă problemă sunt indicatoarele de parcare. Ar trebui puse indicatoare din 50 în 50 de metri, ca să știe omul când să se oprească”.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

izbucul Bigar

Primarul comunei Bozovici le răspunde și celor care arată cu degetul spre administrația locală și o consideră vinovată de indiferență: „Problema este și a turistului. Să nu lăsăm urme după noi. Nu știu ce cred ei că găsesc aici. E o zonă naturală. Dacă am interveni mai mult, am transforma-o într-un kitsch. N-ar mai fi ce ar trebui”.

Așa cum se întâmplă în multe situații, nici comuna Bozovici nu dispune de fonduri suficiente pentru a pune în aplicare unele măsuri. Stoicu vorbește și despre faptul că siguranța zonei ar putea fi asigurată de Poliție sau Jandarmerie, însă cu toții așteaptă ca Primăria să se descurce singură. Inclusiv bugetul comunei a fost redus după ce superiorii au observat că lucrurile merg și cu bani mai puțini. Primarul din Bozovici le atrage atenția însă că, pentru a putea dezvolta zona, e nevoie de suplimentarea bugetului, și nu de tăieri. Edilul afirmă că nu a văzut susținere în demersurile sale nici din partea autorităților județene, nici din partea celor centrale.

Planurile primarului Adrian Stoicu nu sunt direcționate însă doar spre cascada Bigăr, ci spre întreaga Vale a Almăjului. Acesta are în vedere cascada de la Moceriș, care nu este pusă încă în valoare, dar și morile de la Rudăria pentru care s-au făcut deja mai multe adrese scrise în vederea reabilitării drumului de acces.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/