Cascada Bigăr nu mai prezintă același interes pentru turiști ca înainte de prăbușire

cascada bigar august 2022

Obiectivul turistic de pe Valea Minișului nu mai atrage vizitatori ca în anii trecuți, numărul celor care mai ajung astăzi la cascada de lângă Bozovici fiind în scădere.

Devenită cunoscută la nivel mondial în urmă cu mai mulți ani, după ce a fost declarată cea mai frumoasă din lume de către site-ul american „The World Geography”, care a plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai impresionante căderi de apă de pe mapamond, cascada Bigăr din Caraș-Severin nu mai atrage turiștii ca în vremurile bune.

La un an de la prăbușirea acesteia, numărul vizitatorilor este în scădere, crescând însă interesul pentru celelalte obiective turistice de pe Valea Beiului, conform reprezentanților Administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.

De la începutul lunii iunie 2021, când s-a prăbușit cascada Bigăr, și până în prezent, numărul turiștilor a început să scadă simțitor. Dacă în iunie 2021 ajungeau în zonă circa 3.700 de turiști, anul acesta în aceeași perioadă au vizitat cascada doar 1.700 de persoane, iar în iulie 1981. Cea mai bună lună din 2021 a fost mai, când la cascada Bigăr s-au tăiat 6.241 de bilete, iar la un an distanță, în mai 2022, puțin peste 700. Deci, scăderea este mai mult decât vizibilă. A crescut în schimb numărul turiștilor în zona Valea Bei, unde anul acesta în luna mai am avut 1.783 de turiști, în iunie 1.580, iar în iulie 2.291. Nu putem spune cu certitudine dacă cei care au venit în anii trecuți la cascada Bigăr se reorientează acum doar spre Valea Beiului, dar putem vorbi pe cifre de o creștere a turiștilor la Ochiul Bei și Cascada Beușnița.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Mile Galcan, inginer silvic în cadrul Administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.

Galcan vorbește și despre turiștii străini care au ajuns sezonul acesta în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Inginerul silvic spune că după români, cei mai mulți vizitatori sunt vecinii de peste Dunăre. În 2020, când Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a înregistrat un număr record de turiști, de peste 70.000, la Bigăr, principalul obiectiv vizitat al parcului, ajungeau turiști de pe întreg mapamondul: „Am avut turiști din Japonia, America, și foarte mulți din Europa, care-și doreau să se fotografieze la cascadă. În 2020 putem vorbi despre un număr record de vizitatori, de 72.223 de persoane pe întreg teritoriul parcului, dintre care numai la Bigăr au fost în jur de 50.400 de persoane. Sunt și acum turiști, dar nu la fel de mulți. După români, principalii vizitatori sunt din Serbia, după care urmează cei din Ungaria, Austria și Germania”.

Inginerul silvic este convins că Bigărul își va recăpăta frumusețea de altădată, iar peste câțiva ani nici nu se va mai observa locul de unde s-a desprins în urmă cu un an bucata de travertin. „Cascada arată mult mai bine acum, iar ea se regenerează continuu. E  posibil ca peste câțiva ani să nu se cunoască deloc ruptura respectivă, pentru că mușchiul a cam început să prindă formă, în locul unde s-a desprins cascada.”, mai spune Mile Galcan.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/