„Casa Nera” – locul unde turiștii găsesc gustul copilăriei în farfurie!

casa nera 2

O idee de afacere HoReCa, mai puțin cunoscută, prinde contur și în Caraș-Severin. În casa cu numărul 101 din localitatea Slatina Nera, funcționează, de mai bine de un an, un punct gastronomic local.

„Casa Nera” este locul în care papilele gustative ale gurmanzilor sunt desfătate cu bucate făcute după rețetele bunicii, dar și după interpretări proprii ale bucătarului-șef Alin Moanea, care, în ianuarie 2023, deschidea, împreună cu soția, un punct gastronomic local, la Slatina Nera, în Caraș-Severin.

În bucătăria lui Alin Moanea se prepară bucate care amintesc de gustul copilăriei, din produse obținute în propria gospodărie sau de la producători locali. Singura condiție este aceea ca, înainte de a se așeza la masă, oaspeții să-și programeze vizita, căci la „Casa Nera” nu este restaurant. Se mănâncă pe săturate, dar nu se gătește în cantități industriale. Totul trebuie să fie gătit proaspăt, iar mâncarea rămasă nu se servește de la o zi la alta.

alin moanea

Alin Moanea, gazda de la „Casa Nera”

La noi nu se gătește în fiecare zi și nici nu e restaurant. Totul se face pe bază de programare, iar meniul se stabilește în funcție de dorințele clienților. Avem niște meniuri de bază, se discută și oamenii aleg la final. Din partea casei oferim un antreu, un platou rece sau cald, în funcție de sezon, cu slănină, cârnați, făcuți de noi, brânză, pe care o luăm de la un producător local. Apoi avem o supă sau o ciorbă. Creștem și păsări, deci supa o facem din pui sau găini de curte. Ne lăudăm și cu o ciorbă de pește, la a cărei rețetă am lucrat vreo șase luni și care este delicioasă. În meniu mai avem ciorbă de legume, pentru cei care nu consumă carne, de porc sau vită. Urmează apoi felul principal, cu sarmale, tocăniță de pui, porc, vită, friptură, cam ce-și dorește clientul, după care dăm și un desert, plăcinte/tarte de sezon, cu vișine, căpșuni, cireșe, caise etc. Și oamenii apreciază asta, pentru că jumătate este blat, jumătate fruct. E ceea ce trebuie! Mai avem un tort de clătite, care este specialitatea casei, dar și lapte de pasăre, cozonaci cu mac, nucă, așa cum se făceau pe vremuri la țară”, spune Alin Moanea.

preparate culinare

Platoul țărănesc pregătit de chef Moanea

De unde ideea de a deschide un punct gastronomic local la Slatina Nera?

Alin Moanea este șef-bucătar. Gătește de când se știe, iar cel mai mult îi place să o facă pentru prieteni. Așa că nu a stat mult pe gânduri când un amic i-a sugerat să-și deschidă în casa din Slatina Nera, unde s-a mutat cu soția în urmă cu 10 ani, un punct gastronomic local.

Sunt născut la Oravița, dar am locuit mulți ani în Arad. Soția este din Alba Iulia, și am ajuns la Slatina Nera după ce ne-am apropiat de mănăstire. Întotdeauna prietenii au spus despre noi că suntem gazde bune și că e păcat să nu bucurăm și pe alții. De aici și îndemnul unui amic de a deschide această afacere, care nu este neapărat și profitabilă, pentru că la noi nu e deschis zilnic. Deci, nu am putea trăi doar din asta, pentru că nu avem foarte multe grupuri. Dar mie îmi place mult să gătesc, și mă bucură când am ocazia asta. În plus, atât eu, cât și soția ne ocupăm și cu altele”, povestește Alin Moanea.

La „Casa Nera” oaspeții pot degusta și dulceață de trandafiri. Dar nu din orice fel de trandafiri, ci din Rose de Damasc, un soi recomandat pentru a fi folosit în bucătărie, care înflorește doar în lunile mai – iunie. Dulceața este mult prea dulce pentru a fi servită pe pâine sau în clătite, spune bucătarul-șef, așa că cel mai adesea este folosită ca topping pentru înghețata făcută în bucătăria „Casa Nera”.

casa nera 3

Crama familiei

Ca o gazdă bună, Alin Moanea spune că, de la casa sa, oaspeții nu pleacă niciodată imediat după ce au luat masa. Întotdeauna, mesenii se întind la un pahar de… vorbă:

Oamenii care ne vizitează nu vin doar pentru o mâncare. Vin și pentru o poveste și pentru un taifas, și atunci este o altă abordare. Mai este un aspect. La punctele acestea gastronomice ai și intimitate, adică ești doar tu și grupul. Și atunci, dacă nu ai nevastă să-ți numere paharele, altcineva nu ți le numără. Și, Slavă Domnului, avem cu ce îi ospăta! Facem lichior de trandafiri, de nuci verzi, de gutui, afinată, cireșată, pălincă, vin. Toate sucurile la noi sunt apă cu siropul făcut de noi în casă. În funcție de sezon, avem sirop de trandafiri, de soc, de vișine, de cireșe, de mure, de zmeură”.

Mai trebuie spus că la astfel de puncte gastronomice legislația nu permite mai mult de 12 persoane, simultan, la o masă. Așa că este imperios necesară o programare din timp, pentru a vă asigura că vă puteți bucura de ceea ce gazdele de la casa 101 din Slatina Nera vă pot oferi.

Dacă v-am convins că nu trebuie să ratați preparatele culinare ale bucătarului-șef Moanea, atunci faceți o programare la numărul de telefon: 0744-850795. Pentru informații suplimentare, puteți accesa și site-ul „Casa Nera”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/