Aflată în paragină de ani buni, Casa Muhle de pe bulevardul Mihai Viteazu din Timișoara este pe cale să renască. Fațada a fost reabilitată, iar acoperișul refăcut total. Proprietarii au fost obligați printr-o sentință judecătorească să o readucă la starea inițială. Viceprimarul Cosmin Tabără speră ca imobilul, unul dintre cele mai frumoase din oraș, să fie readus în patrimoniul Timișoarei, iar acolo să fie amenajat fie un muzeu, fie o casă memorială.
Degradarea accelerată a imobilului s-a produs începând cu 2013, când proprietarii au încercat să dea jos acoperișul de pe clădire. Cum ar fi urmat să se autodistrugă, societatea civilă a început mai multe acțiuni de „apărare” a Casei Muhle, inclusiv o plângere penală, apoi solicitări de intervenție din partea primăriei. Un proces favorabil statului i-a obligat pe proprietari să readucă la starea inițială imobilul.
Lucrările de reabilitare au reînceput în 2020, însă de anul trecut a început să se lucreze la exteriorul imobilului și la acoperiș. Fațada a fost tencuită, iar acoperișul refăcut de specialiști în lucrări de lemn. Geamurile montate sunt cele folosite în reabilitările de clădiri istorice.
Viceprimarul Cosmin Tabără vorbește de amenajarea unui muzeu al rozelor în Casa Muhle sau de o casă memorială. Asta s-ar putea întâmpla doar dacă imobilul ar ajunge din nou în patrimoniul orașului.
„E bine că s-a respectat sentința. Nu am susținere, am ridicat problema și anul trecut în consiliul local când se certau pe panseluțe, însă rămân la părerea că dacă vrem să vorbim de orașul florilor sunt două elemente mari pe care trebuie să le avem în vedere: Parcul Rozelor și Casa Muhle. E un simbol pentru Timișoara. Eu aș trece la exproprierea acelei case cu orice risc, aș aduce-o în patrimoniul Timișoarei, aș transforma-o într-un muzeu, o casă memorială. Dacă aș avea forța și aș fi primar ar fi unul din primele lucruri cu care aș începe: refacerea Casei Muhle în totalitate, exproprierea ei, iar grădinile din curte le-aș face cum erau odată. Restul, că noi ne lăudăm cu orașul florilor – sunt multe lucruri care rămân doar la stadiul de vorbe în orașul ăsta.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.
Casa Muhle este monument istoric, una dintre cele mai frumoase clădiri din Timișoara. Construit în jurul anilor 1866-1868, imobilul a fost cumpărat în 1878, împreună cu terenurile din jur, de florarul Wilhelm Muhle și a aparținut, ulterior, fiului său, arhitectul peisagist Arpad Muhle. Vila era înconjurată de o imensă grădină de flori.
Comuna condusă de primarul Petre Panescu s-a gătit de sărbătoare. Centrul localității a fost împodobit cu ghirlande luminoase și un brad frumos de Crăciun. Localitatea Ocna de Fier strălucește...
„Mă bucur că Ciucă, Bode, Bogdan și Flutur au înțeles să facă un pas în spate”
ISU Timiș, recomandări pentru amplasarea bradului de Crăciun
Primăria Timișoara nu mai cumpără clădirea istorică din Iosefin
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281