Casa de Cultură din Anina bifează noi reușite: o revistă și o orchestră

casa de cultura anina

La vremea la care forma tipărită a publicațiilor din România a pierdut deja teren, iată că mai sunt unii pasionați într-ale scrisului, responsabili din zona culturii care cred în mesajul, valoarea și în trăinicia revistei lor, tipărită pe hârtie. În fostul oraș minier Anina, publicația-magazin denumită „Anina Mag” a ajuns la cel de-al doilea număr.

Apare trimestrial prin grija Casei de Cultură, cu sprijinul Primăriei orașului și se dorește a fi o „revistă de cultură, turism și sport”, după mențiunea de pe copertă. În colectivul redacțional regăsim cadre didactice, persoane cu preocupări literare de diferite vârste și îi menționăm pe: redactor-șef Anca Preduș Ruva, preot Alin Muntean, Simona Prața, Medeea Prața, Gabriela Plestici, Gabriel Ruva, Gilda Călămariu, Noemi Teofana Boboescu și Maria Ruva.

anina mag2

leader board 728 x 90 px

La Casa de Cultură din Anina mai consemnăm un eveniment remarcabil: înființarea recentă a orchestrei „Doina”, coordonată de profesorul Ionel Bonțu, alcătuită în majoritate din tineri instrumentiști cu vârste între 14 şi 21 de ani. De apreciat este faptul că printre aceștia se află violoniști în formare, viitori elevi ai Liceului de Arte „Sabin Păutza” din Reșița. Împreună cu cele două soliste de muzică populară, elevele Daiana Golumba și Maria Ruva, orchestra se pregătește intens pentru noi apariții pe scenă. Formația s-a făcut deja remarcată la Festivalul „Sânzienelor” de la Forotic, dar și la festivalul tradițiilor desfășurat recent la Armeniș.

orchestra doina

După cum remarcă inițiatorul, directorul Casei de Cultură, Marian Meșinski, la fiecare apariție publică organizată acasă, în Anina, orchestra și solistele se bucură de o primire călduroasă din partea locuitorilor. Spectacolele au loc pe platoul Bucegi, spațiul tradițional de desfășurare a evenimentelor publice de acest gen. În prezent, se fac pregătiri intense pentru programul de muzică populară care va fi susținut la evenimentul sportiv internațional, anunțat pentru data de 2 octombrie, la Sala Polivalentă din Reșița.