Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul, veche de 150 de ani, a fost restaurată

carte aur filarmonica (1)
1000x100 (1)

Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul, veche de 150 de ani, a fost restaurată. Aceasta a fost creată în 21 octombrie 1871 și în ea se regăsesc semnăturile a sute de soliști și compozitori celebri, nobili ai acelor vremuri, dar și personalități contemporane marcante.

Timpul și-a lăsat adânc amprenta asupra prețioasei cărți-document istoric. Însă, cu priceperea și profesionalismul a două restauratoare ale Muzeului Național al Banatului din Timișoara, Cartea de Aur a fost readusă într-o stare impecabilă.

Sub atenta îngrijire și îndrumare a directorului interimar al departamentului, Floare Ghercia, care are o experiență de aproape 40 de ani în domeniu, Miruna Anda Rada a restaurat Cartea de Aur. A fost un proces complex și îndelungat, ce a necesitat dedicare, pricepere și atenție la detalii, și care s-a derulat pe parcursul a trei luni.

În semn de recunoștință, Filarmonica Banatul Timișoara le-a premiat pe cele două restauratoare de la Muzeul Național al Banatului.

Cartea de Aur are o însemnătate istorică inestimabilă pentru Filarmonica Banatul Timișoara, pentru regiune și pentru România, în general. Asta, datorită marilor muzicieni și melomami care au onorat invitația de a trece pragul instituției noastre începând cu secolul al XIX-lea. Printre aceștia se mumără violonistul Pablo De Sarasate, Madrid (24 martie 1877), compozitorul Johannes Brahms, Viena, și violonistul Joseph Joachim, Berlin (15 septembrie 1879), Bela Bartok, Viena (16 februarie 1906).

La venirea lui Brahms și a lui Joachim la Timișoara, presa vremii relata: „(…) de data aceasta nu este vorba de o afacere ci de concertul unor muzicieni care sunt niște stele pe firmamentul muzicii, Joseph Joachim fiind cel mai mare violonist, iar Brahms primul compozitor ale cărui compoziții sunt lipsite de supreficialitate și șarlatanii de viitor”.

expressheadergeneral (1)

carte aur filarmonica (2)

Notabilă este una dintre scrierile lui Brahms către Clara Schumann despre impresiile poposirii pe meleagurile noastre, ceea ce a fost un bun prilej pentru o imensă publicitate făcută Societății filarmonice din Timișoara: „Călătoria noastră a fost destul de drăguță și amuzantă. Pe o vreme splendidă, călătorind printr-o țară străină, deseori foarte interesantă și frumoasă, pe lângă aceasta să dai din când în când un concert și să bei cu toată lumea, așa se poate trăi! Astfel de turnee aș face de mai multe ori! Între concerte să ai timp să cunoști regiunea cu locuitorii ei… La gară ești așteptat de primar și directori, faci cunoștință cu lumea selectă și oamenii îți oferă numai bunătăți și te primesc cu deosebită ospitalitate. … Din păcate nu avem prea mult timp de poposit într-un singur loc”.

În  27 aprilie 1997 Regele Mihai I al României, Regina Ana, Principesa Margareta și Radu Duda au semnat în Cartea de Aur.

După restaurare, Filarmonica Banatul Timișoara a reluat tradiția de a invita personalită importate care trec pragul instituției să semneze în Cartea de Aur. Astfel, cu ocazia revenirii în Timișoara, maestrul Cristian Măcalaru a semnat în Carte, după concertul susținut miercuri, 14 decembrie, pe scena Salii Capitol.