Indiferent dacă strângeți din dinți încercând să renunțați la obiceiul de a bea cola, savurați o ceașcă de cafea boabe măcinată și preparată proaspăt sau beți o cană de ceai, în speranța de a opri un atac de migrenă, probabil că știți bine că produsul pe bază de cofeină poate avea un efect asupra durerii de cap. Cu toate acestea, legătura dintre cele două nu este pe deplin înțeleasă.
Cafeaua este una dintre cele mai populare surse de cofeină din dietă și, potrivit Asociației Naționale a Cafelei, 62% dintre oameni beau cafea în fiecare zi, consumatorul obișnuit de cafea consumând puțin peste 3 căni pe zi.
Deși este ușor să deveniți dependent de cofeină, astfel încât eliminarea sa bruscă să cauzeze simptome de sevraj, cum ar fi durerea de cap, substanța este considerată în general a fi sigură pentru majoritatea oamenilor, în cantități rezonabile.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) remarcă faptul că consumul a până la 400 de miligrame (mg) pe zi este în general sigur pentru adulții sănătoși. Pentru referință, o ceașcă medie de cafea are aproximativ 80 până la 100 mg, iar o doză de cola conține aproximativ 30 până la 40 mg.
Pentru persoanele cu migrenă sau dureri de cap, relația dintre cofeină și durerile de cap este una delicată. Pe de o parte, cofeina poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap; pe de altă parte, dacă încercați să renunțați sau să reduceți cofeina, este posibil să experimentați o perioadă temporară de dureri de cap.
Cofeina ca tratament pentru cefalee
Cofeina pare a fi un tratament acut eficient pentru migrenă sau cel puțin o componentă pentru tratamentul acut al migrenei din perspectiva pacientului, spune Roderick Spears, MD, neurolog și specialist în cefalee la Penn Medicine din Philadelphia.
„Pacienții raportează adesea că, dacă pot avea o băutură cofeinizată combinată cu un medicament, este de obicei utilă în timpul unui atac”, spune dr. Spears.
Există, de asemenea, medicamente pentru tratarea cefaleei și a migrenei – atât fără prescripție medicală, cât și pe bază de prescripție medicală – care conțin cofeină și pot fi utile pentru unii pacienți când au un atac de migrenă, spune Spears.
Spears spune că mecanismul de acțiune din spatele potențialului de calmare a durerii este legat de vasele de sânge.
„Știm că vasele de sânge se dilată în timpul unei migrene și se crede că cofeina este benefică, deoarece provoacă vasoconstricție. La asta se adresează oamenii atunci când consumă o băutură cu cofeină sau un medicament care conține cofeină atunci când au o migrenă “, spune el.
Cefaleea ca simptom de sevraj
Pe de altă parte, dacă ați încercat vreodată să reduceți cofeina, știți că, drept urmare, pot apărea dureri de cap. Și nu contează din ce alimente sau băuturi provine cofeina – problema este dacă aveți un obicei obișnuit de a consuma aproximativ aceeași cantitate de cofeină în fiecare zi. Dacă consumați brusc mult mai puțină cofeină, probabil veți avea dureri de cap.
Sevrajul cofeinei nu este doar ceva care se întâmplă persoanelor care beau o mulțime de cafea sau băuturi cu cofeină; se poate întâmpla oamenilor care beau doar o ceașcă mică de cafea pe zi, potrivit StatPearls.
Incidența cefaleei ca urmare a retragerii cofeinei poate fi de până la 50% – și aceasta este în populația generală, nu doar la persoanele care suferă de migrenă.
Dacă durerea de cap apare la câteva ore după ce ați consumat ultima dată cofeină sau ați ratat ceașca normală de cafea sau băutură energizantă, acesta ar putea fi un semn că este legat de un deficit de cofeină, spune Spears.
O cefalee de sevraj se poate simți diferit de un atac de migrenă, spune el. „Cefaleea are un profil ușor până la moderat și tinde să nu aibă caracteristici asemănătoare migrenei”, spune Spears.
Sfaturi pentru reducerea sau eliminarea cofeinei
Dacă decideți că reducerea sau renunțarea la cofeină este calea de urmat, începeți încet. Dacă vă place cofeina sub formă de băuturi reci, cum ar fi băuturi răcoritoare sau băuturi energizante, Cleveland Clinic vă recomandă să încercați să beți apă în loc. Ceaiul cu gheață neîndulcit fără cofeină ar putea fi, de asemenea, un substitut satisfăcător.
Dacă beți cafea, încercați să renunțați la o ceașcă de cafea cu cofeină pe zi sau beți un amestec de cafea pe jumătate cofeinizată și pe jumătate decofeinizată. Trecerea lentă la un raport mai mare de decafeinizat pe o perioadă de câteva săptămâni vă poate ajuta să reduceți aportul, reducând în același timp simptomele de sevraj.