Caravana de sănătate a plămânilor ajunge în Timiș. Mii de oameni vor beneficia de screening gratuit

caravana 1

Mii de timișeni din 10 comune vor beneficia de radiologii gratuite pentru depistarea tuberculozei, în cadrul caravanei mobile Screening TB, proiect susținut de Ministerul Sănătății, implementat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. 

Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei în localitățile: Bârna (2 mai), Darova (3, 4 mai), Sacoşu Turcesc (5, 8 mai), Orțişoara (9, 10 mai), Variaş (11, 12, 15 mai), Uivar (16 mai), Banloc (17, 18 mai), Foeni (19, 22 mai), Jamu Mare (23, 24 mai) și Tormac (25, 26 mai). Proiectul beneficiază, în Timiș, de sprijinul consiliului județean.

Serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate. Caravana este dotată cu aparatură de radiologie mobilă de ultimă generație; diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei; un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.

caravana

Dintre țările europene, România are cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză depistați și aflați în tratament.

dragos dendrino

„Una din explicații este și faptul că la noi se face o raportare constantă și se caută tuberculoza pentru că sunt anumite țări în Europa în care nu se întâmplă acest lucru. Un alt lucru îmbucurător este faptul că, în România, rata incidenței a scăzut de la an la an. Avem o scădere înregistrată cam cu 10% în fiecare an. Astăzi, prin accesul României la programe de tipul Screening TB, adică la finanțare internațională și suport oferit de Ministerul Sănătății, putem spune că facem parte din România lui «se poate». Avem tehnologie de ultimă generație, avem depistare precoce prin caravane, folosim inteligența artificială și consolidăm un instrument tocmai ca în timp acest screening să devină din ce în ce mai eficient, avem acces la tratament de ultimă generație, cu medicamente care se folosesc peste tot în lume, chiar cu succes, dar este o luptă continuă. Ce nu ne ajută este migrația, pentru că este un factor favorizant pentru circulația oricărei boli contagioase și, da, și România se încadrează în țările care înregistrează o creștere a incidenței tuberculozei datorită fenomenului de migrație.”, a declarat Dragoș Dendrino, managerul proiectului Screening TB, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București.

harta tuberculoza

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

„Infecția la adulți nu este problemă. În lume, infectată este peste 95% din populație, dar doar 5% face tuberculoză. Pentru România, din 19 milioane de locuitori, 6 milioane ar fi infectați, dar nu fac boala decât 5%. În Timiș, din 700 de mii de locuitori ar fi cam o treime infectați, nu toți fac boala. (…) În serviciile de pneumologie, la toate cazurile descoperite se investighează toți contacții apropiați, cine a stat în apropierea persoanei respective cel mult 4 ore într-o zi, cel mai târziu în urmă cu 3 luni.”, a explicat medicul pneumolog Adriana Socaci, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Și copiii pot fi depistați cu tuberculoză

Statistica arată că incidența tuberculozei în Timiș este de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

alin nica adriana socaci paula rusu

„Alegerea celor 10 comune a ținut cont de endemia și situația evolutivă a endemiei în zonele respective, dar și de situația socială a persoanelor din zonele respective. Chiar dacă unele localități nu au foarte multe cazuri de tuberculoză în prezent, au avut în anii anteriori și dispariția oarecum artificială a cazurilor de tuberculoză ne-a pus să ne gândim că poate efectul a fost și al pandemiei de Sars-Cov-2, pacienții nu s-au prezentat la serviciile de specialitate. (…) Din păcate, formele de tuberculoză de după pandemie sunt mult mai urâte decât cele de dinainte pentru că sunt depistate mai tardiv. Am avut și cazuri de pacienți care au venit la medicul de specialitate după ce au tușit vreo 6 luni și au luat tratament nespecific, de nenumărate feluri. Sunt forme de tuberculoză extinsă, cu rezultate probabil mai greoaie la terapie, cu succese mai întârziate în tratamentul lor.”, a mai explicat medicul Adriana Socaci.

În 2022, în Timiș, 13 copii au fost depistați cu tuberculoză.

„Copiii fac tuberculoză pentru că în jurul lor sunt părinți cu tuberculoză. Niciodată un copil nu îmbolnăvește un adult, ci invers. De câte ori diagnosticăm un copil cu tuberculoză, facem ancheta epidemiologică ca să descoperim sursa. Niciodată un copil nu îmbolnăvește pe altcineva de tuberculoză, ci el este îmbolnăvit. Copiii mici, până la 4-5 ani, în anturajul familiei găsim sursa mama sau dacă locuiește cu bunici care pot să fie cu boala activă. Ca să prevenim apariția tuberculozei la vârste fragede, 0-3 ani, este acel vaccin obligatoriu BCG care are rolul de a proteja nou-născutul și copilul până la 3 ani de cele mai crunte forme de tuberculoză, meningită, tuberculoză miliară.”, a mai spus Adriana Socaci.

Caravana Screening TB a debutat în 2018, iar până acum au beneficiat de screening peste 80 de mii de persoane din țară. Aceasta face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/