Rezultate bune la olimpiadele școlare

Deși județul Caraș-Severin nu se află printre cele mai dezvoltate, se poate mândri cu mințile sclipitoare de pe băncile școlilor cărășene, mai ales cele din rândul minorităților. La majoritatea olimpiadelor naționale sau chiar a concursurilor interjudețene, Caraș-Severinul a avut câte un reprezentant, predominante fiind cele de limba maternă.

Datorită numeroaselor minorități găzduite de Caraș-Severin, cei mai mulți elevi cărășeni și-au reprezentat județul la limbile materne croată, sârbă, germană, cehă și chiar ucraineană. „La Limba și literatura maternă croată au participat 13 elevi de la școlile Carașova, Lupac și Clocotici. La Limba și literatura maternă ucraineană, 3 elevi de la Cornuțel Banat, unul la clasa a VII-a, iar doi de clasa a VIII-a”, precizează inspectorul școlar Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean.

Patru copii cărășeni de clasa a VIII-a au reprezentat județul la faza națională pentru olimpiada la limba maternă cehă, obținând rezultate foarte bune. De asemenea, cinci elevi sârbi au plecat ca să își demonstreze cunoștințele de limbă maternă și alți doi elevi au susținut concursul național la limba maternă germană.

Rezultate la olimpiadă

La limba croată doi dintre elevii participanți au reușit să se întoarcă acasă cu o medalie de argint, doi au revenit cu premiul I și tot doi elevi s-au întors cu premiul III. Premiul I a mai fost câștigat de un elev în clasa a VIII-a la limba maternă cehă, iar premiul II a fost obținut la limba maternă germană, de către un elev al Liceului Teoretic Diaconovici-Tietz, și sârbă, de un elev al Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă.

Argint și bronz au câștigat doi elevi cărășeni la proba națională de informatică, ambii reprezentând Colegiul Național „Traian Lalescu”. Printre alte reușite ale județului se mai află două premii I la Concursul interjudețean de matematică „Traian Lalescu” și trei medalii de bronz la Olimpiada Națională de Matematică.