Cărășenii, pe locul I la absorbția de fonduri UE!

Caravana Fondurilor Europene în Regiunea Vest, organizată de ADR la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, a poposit în această săptămână la Reșița. Potrivit statisticilor prezentate de aceștia, județul a reușit în vechiul ciclu de finanțare să obțină cele mai multe fonduri din zona de vest.

„Venim, acum, cu PNDR 2014 – 2020, care are o alocare de 9,5 miliarde euro, din care, pentru investițiile publice sunt alocate aproape două miliarde euro. Județul Caraș-Severin s-a situat pe primul loc în ceea ce privește măsurile destinate entităților publice, în vechiul ciclu de finanțare. Din totalul de 140 de proiecte, și aici fac referire doar la proiectele mari, 3.2.2. și 1.2.5., nu și cele alocate prin GAL-uri, un număr de 42 sunt doar ale Caraș-Severinului. Cele mai multe prevăd alimentarea cu apă, canalizarea și drumurile, dar și domeniul agricol și silvic”, a declarat Margareta Rodica Roicov, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest.

La acțiune, unde au participat mai mulți primari din Caraș-Severin, au fost prezentate oportunitățile de finanțare în perioada de programare 2014 – 2020, oferite prin intermediul Programului Operațional Regional, Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Celor prezenți la întâlnire le-au fost prezentate oportunitățile de finanțare cu fonduri europene nerambursabile. ”„ parte semnificativă din programul de infrastructură mare preia din axele prioritare ale Programului Operațional Sectorial de Mediu și chiar se defazează unele din investițiile care nu se pot finaliza până la 31 decembrie 2015, urmând a fi terminate în perioada 2014 – 2020. Infrastructura mare finanțează atât proiectele de infrastructură rutieră, cât și de mediu și infrastructură energetică. Referitor la fostul POS de Mediu, care se continuă în acest program, respectiv,alimentările cu apă, canalizare și stații de epurare, unde avem ca beneficiari autoritățile publice locale, organizate în Asociațiile de dezvoltare intercomunitară și sunt operate de către operatorul regional, în cazul județului Caraș-Severin fiind Aquacaraș, care urmează să își elaboreze studiul de fezabilitate, documentația și să continue investițiile pentru aglomerări până la 2.000 de locuitori, față de zece mii cât era pe vechiul program”, spune Mariana Damian, din partea Organismului Intermediar POS Mediu Timișoara.

Bani pentru deșeuri

De asemenea, se continuă axa prioritară pentru deșeuri, unde beneficiar este Consiliul Județean Caraș-Severin, dar și Axa prioritară pentru protecția mediului, referitoare la elaborarea și aprobarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate și pentru Rețeaua Natura 2000, unde județul deține o suprafață de peste 31%. Totodată, este vorba de investițiile în infrastructura pentru combaterea riscurilor la inundații.

„Suntem într-o caravană de prezentare, fiind în faza finală de aprobare a programelor, care se pare că nu vor mai suporta mari modificări. Deja ghidurile sunt în consultare. Acum, la Reșița, ne-am concentrat, în special, pe zona de administrație publică, dar o să avem prezentări și pe zona de IMM-uri, unde nu ne-am lansat, deoarece, nu avem ghidurile încă. Dorind să avem clar cifre și ce anume se va finanța, IMM-urile având întrebări mult mai aplicate”, a afirmat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Caravana Fondurilor Europene este o inițiativă a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, în parteneriat cu Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Mediu Timișoara – Regiunea Vest și Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/