Din această toamnă, cărășenii din grupele de risc primesc doze de vaccin antigripal doar pe bază de rețetă. Serul trebuie ridicat din farmacii.
Cum sezonul rece se lasă așteptat, nici cărășenii nu se grăbesc să se vaccineze antigripal. Și cum din această toamnă au apărut modificări în privința modului în care locuitorii județului și nu numai își pot procura vaccinul, dozele de antigripal zac pe rafturile din farmacii.
„De anul acesta sunt modificări serioase în ceea ce privește procurarea vaccinului antigripal în România. Medicii de familie nu se mai aprovizionează și nu mai distribuie vaccinul, așa cum se întâmpla în trecut, acesta se poate procura direct din farmacii, pe baza unor prescripții medicale, în funcție de categoria de pacient, iar ele pot fi compensate 100% sau parțial”, a declarat Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin.
Pavel Roșca mai spune că dacă la început au existat sincope în prescrierea rețetelor pentru vaccinul antigripal, la această oră medicii de familie s-au familiarizat cu toate noutățile, iar sistemul funcționează foarte bine în Caraș-Severin. Problema este însă alta acum: adresabilitatea mică a cărășenilor.
„Farmaciile dețin aceste vaccinuri, nu sunt probleme cu aprovizionarea, iar dacă la începutul implementării sistemului de prescriere au fost ceva sincope, nici vorbă de așa ceva în prezent. Medicii s-au familiarizat cu sistemul, iar listele sunt foarte bine setate la Casa de Asigurări de Sănătate, deci lucrurile ar trebui să meargă bine. Dar oricum nu era asta o problemă, pentru că adresabilitatea pacienților, cel puțin la început de octombrie, nu a fost foarte mare. Ne-am gândit că interesul va crește de la jumătatea lunii, ceea ce verific acum în teren, dar din ceea ce știu, nu este prea mare înghesuiala pentru vaccinul antigripal”, explică președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin.
O altă noutate este legată și de vaccinarea antigripală, care de acum înainte se va putea face și în farmacii, nu doar în cabinetele medicale. Însă doar în farmaciile autorizate de Ministerul Sănătății. În Caraș-Severin, la această oră nu există nicio astfel de unitate.
„Sunt două farmacii în Reșița care sunt încă în curs de autorizare la Ministerul Sănătății și altele care de abia acum încep procedurile. Dar asta nu este nicio problemă, pentru că pacienții știu cum să procedeze: obțin vaccinul din farmacie și se întorc înapoi la cabinetul medicului de familie sau în altă parte, pentru că vaccinarea se poate face în orice cabinet medical autorizat, până când noi vom putea să vaccinăm în farmacii. Condiția este aceea ca după ridicarea dozei din farmacie aceasta să fie păstrată într-o izotermă, la o temperatură optimă de până la 5-8 grade Celsius”, a conchis Pavel Roșca.
Vaccinul antigripal este compensat 100% pentru următoarele categorii de asigurați:
Persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani și mai mică de 65 de ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare de 50%.