Colectarea selectivă pare un lucru extrem de greu de înțeles pentru mare parte a cărășenilor. Nici primăriile nu-și dau prea mare interes pentru buna gestionare a deșeurilor municipale.
Gestionarea deșeurilor municipale rămâne o problemă majoră a județului Caraș-Severin. O spun chiar reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, după ce pus pe hârtie concluziile activităților de anul trecut.
„În anul 2022, în cadrul controlului tematic dispus de către Ministerul Mediului prin GNM CG, s-a verificat stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) în cadrul UAT-urilor, starea de salubrizare a localităților și verificarea activității operatorilor de salubrizare din județul Caraș-Severin.”, a transmis Remus Blujdea, șeful Gărzii de Mediu Caraș-Severin.
Instituția a verificat toate cele 77 de UAT-uri, 11 operatori de salubritate din județul Caraș-Severin, ADI INTERCOM DESEURI, precum și operatorul depozitului conform de deșeuri CMID Lupac, SC GIREXIM UNIVERSAL SA.
Principalele probleme identificate arată că nici oamenii de rând, dar nici autoritățile nu acordă prea mare importanță colectării selective:
În urma controalelor, comisarii din cadrul GNM CJCS au aplicat 124 de sancțiuni contravenționale (54 de avertismente și 61 de amenzi în valoare totală de 790.000 de lei) și a fost făcută o sesizare penală pentru proasta gestionare a deșeurilor municipale într-unul dintre UAT-urile județului.
„În urma controalelor efectuate s-a constatat de cele mai multe ori slaba implicare a autorităților publice locale în realizarea măsurilor privind gestionarea deșeurilor municipale și menținerii unei stări de salubrizare corespunzătoare în localități.”, este concluzia reprezentanților Gărzii de Mediu Caraș-Severin.