Cetățean de onoare al județului, prof. Constantin Falcă aduce oamenii de seamă din Caraș-Severin în pagini de carte.
Întâlnirea literară din cadrul Zilelor Culturii la Moldova Nouă, eveniment organizat de casa de cultură a orașului împreună cu primăria și consiliul local, l-a avut ca invitat pe doctorul în științe medicale originar din Răcășdia. De profesie medic veterinar primar, prof. Falcă (foto stânga) este autor sau coautor a peste 200 de lucrări științifice publicate în țară și în străinătate. Proiectul său de suflet însă îl reprezintă seria „Cărășeni de neuitat”, demarat în 2009 împreună cu prof. Petru Ciurea.
De atunci, au văzut lumina tiparului 46 de volume. Marea dorință a lui Constantin Falcă este ca numărul acestora să ajungă la 50, bornă spre care se îndreaptă cu volumele 47 și 48, aflate în lucru. „După pensionare, am vrut și am și putut să fac o treabă bună în legătură cu trecutul bănățenilor, respectiv cu trecutul și prezentul județului. Împreună cu profesorul Ciurea, am hotărât să începem acest «serial». Am început la sfârșitul anului 2009. Dânsul fiind în vârstă, ne-a părăsit după cinci ani și am rămas singur. Am încercat să găsesc colaboratori, dar n-am reușit. Așa că m-am ambiționat, am continuat singur și am reușit să public în jur de 7000 de pagini”, a spus prof. Falcă în cadrul întâlnirii ținută la Centrul Cultural pentru Tineret.
Prof. Falcă le-a vorbit celor prezenți despre oamenii din zona Clisurii Dunării pe care i-a cuprins în volumele sale. La finalul întâlnirii, a donat bibliotecii din Moldova Nouă câte un exemplar din întreaga serie a cărășenilor de neuitat. Întâlnirea a fost una de suflet, cei prezenți având prilejul să cunoască oameni care, într-un fel sau altul, și-au lăsat amprenta asupra zonei Clisurii Dunării. Zilele Culturii la Moldova Nouă continuă până duminică incluziv. Sunt programate evenimente diverse, la care publicul este invitat să participe în număr cât mai mare.
Foto: Daria Gîrjan