Condițiile din centrele sociale publice și private ale județului Caraș-Severin sunt departe de situația revoltătoare descoperită în București și Ilfov. Cu toate acestea, au fost aplicate și aici peste 100 de amenzi a căror valoare depășește 360.000 de lei.
S-a tras linie în Caraș-Severin după o săptămână de foc în care au fost verificate 23 de centre sociale (10 pentru persoane vârstnice, 5 pentru persoane cu dizabilități, 7 pentru copii și un centru pentru persoane fără adăpost). 14 dintre ele sunt centre de stat și 9 private (unul fiind înființat prin parteneriat public-privat). La activitățile de control, coordonate de Prefectură, au participat nu mai puțin de 7 instituții: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin (OPC), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
În prezent, în centrele sociale din Caraș-Severin, sunt internate 746 de persoane, deservite de 576 de angajați, adică o medie de 77 de angajați la 100 de persoane rezidente. La privați sunt 45 de angajați la 100 de persoane, în timp ce la stat sunt 102 angajați la 100 de persoane rezidente.
„La noi în județ nu s-au constatat probleme grave, probleme deosebite. Nu au fost închise, suspendate centre și nici nu au fost relocate persoane rezidente în alte centre. Este adevărat că au fost constatate foarte multe nereguli, încălcări ale normelor legale, nerespectarea normelor specifice centrelor rezidențiale. Noi am tratat toate centrele la fel, nu am făcut diferența între cele de stat și cele private.”, a declarat prefectul Ioan Dragomir, cel care a organizat astăzi o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele controalelor din perioada 10 – 17 iulie.
Per total, au fost aplicate 164 de avertismente și 102 amenzi de 366.100 de lei. Cele mai multe abateri le-au constatat ISU, OPC și ITM, iar cele mai mari amenzi le-au aplicat cei de la DSP, OPC și DSVSA.
Cele mai multe atribuții în ceea ce privește funcționarea acestor centre revin AJPIS. „Nu sunt probleme care să vizeze siguranța, sănătatea, binele fizic sau psihic al beneficiarilor din centrele rezidențiale, atât bătrâni cât și persoane cu dizabilități sau copii. Deficiențele găsite sunt legate în special de măsuri de ordin sanitar, avizele pentru siguranța împotriva incendiilor și pe probleme legate de personal și de relații de muncă. AJPIS vizează strict modul de îngrijire, cazare, hrănire, tratament și medicamentație acordate beneficiarilor. Centrele sunt verificate periodic în Caraș-Severin. Sunt centre verificate anul acesta deja de 4, 5 ori. S-au dat 3 amenzi de 30.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor dispuse anterior.”, a explicat Elena Solomonesc, directorul AJPIS Caraș-Severin.
ISU „Semenic” Caraș-Severin a depistat 106 nereguli, fiind aplicate 45 de avertismente și 28 de amenzi în cuantum de 24.000 de lei. Au fost descoperite 4 obiective care nu au autorizație de securitate la incendiu, dar au început demersurile pentru obținerea documentației necesare autorizării, de aceea nu au primit amenzi mari care pot ajunge până la 50.000 de lei.
În ceea ce privește DSVSA, instituția a aplicat 5 avertismente și 9 amenzi de 67.500 de lei. Din 3 centre s-a decis retragerea a 292 de kg de carne de vită, carne de porc, produse lactate, produse din carne și pește.
ITM a făcut 20 de controale. A aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, 4 fiind amenzi în valoare 28.000 de lei și 18 avertismente. În domeniul Securității și Sănătății în Muncă au fost tot 20 de controale, cu 43 de sancțiuni, 3 fiind amenzi în valoare de 14.000 de lei și s-au dat 40 de avertismente.
IPJ a acționat pe 3 paliere: paza obiectivelor, bunurilor și valorilor, pe domeniul economic în limita competențelor și pe linia polițistului de proximitate. O serie de nereguli au fost depistate la analizele de risc la securitate fizică, sens în care au fost dispuse măsuri. S-au aplicat 26 de avertismente și o amendă pentru o firmă de pază. Se vor continua verificările în special pe linie economică.
DSP a verificat în special respectarea normelor igienico-sanitare. Au fost aplicate 35 de sancțiuni, 19 avertismente și 16 amenzi în valoare de 106.000 de lei. Cele mai multe nereguli au vizat: nerespectarea măsurilor impuse anterior, cantități insuficiente de produse biocide, curățenie deficitară, alimente expirate, spălătoria nu a fost organizată corespunzătoare, neinstruirea personalului la capitolul igienă, lipsa spațiului pentru persoane cu risc epidemiologic, probleme în ceea ce privește cabinetul medical, neverificarea potabilității apei, lipsa protecției saltelelor. Din fericire, nu au fost înregistrate de ani buni cazuri de toxiinfecție alimentară.
OPC a aplicat 34 de amenzi contravenționale și 25 de avertismente. Valoarea amenzilor a ajuns la 94.000 de lei. S-a dispus distrugerea produselor alimentare depozitate în condiții necorespunzătoare și la care nu se respecta temperatura de depozitare (54,5 kg.). În ceea ce privește neregulile, s-a constatat nerespectarea de depozitare a unor alimente prime, folosirea de instrumente neprofesionale în bucătărie, frigidere neigienizate corespunzător cu urme de rugină, urme de praf pe mobilier, perne și saltele pătate, curățenie precară în camere, s-a găsit mâncare sub paturi care nu fusese adunată, nu toate camerele au plase antiinsecte la geamuri sau chiar la bucătărie, baterii de baie și bucătărie cu urme de calcar și gramaje nerespectate la mâncare.
„Voi avea o discuție foarte serioasă cu domnul președinte Romeo Dunca, cu doamna director de la DGASPC pentru că de aici e așteptarea mai mare. Sunt bani mulți alocați, există un număr mult mai mare de personal care ar trebui să asigure condiții mai bune. Sunt și centre unde e nevoie urgentă de bani pentru reparații sau investiții. (…) Aștept mult mai mult de la Consiliul Județean, de la DGASPC și chiar de la AJPIS Caraș-Severin.”, a concluzionat prefectul Ioan Dragomir, care a dat de înțeles că centrele de stat, deși au un cost/beneficiar mult mai mare decât în centrele private, au și cele mai multe probleme.
CITEȘTE ȘI: Mai ieftin la privat decât la stat! Cine își permite să stea în căminele de bătrâni din Caraș-Severin?
Cu toate acestea, singurul centru care nu a primit nicio sancțiune a fost unul de stat, însă care nu se află în administrarea Consiliului Județean Caraș-Severin, ci în administrarea Primăriei Bocșa. Este vorba despre Centrul pentru Persoane Vârstnice Bocșa.
La ora actuală, județul Caraș-Severin pune la dispoziție 74 de locuri pentru eventuale situații de relocări din alte județe.
De la nivel central s-a cerut astăzi, de către corpul de control al premierului, situația IPJ privind controalele efectuate din 2020 până în prezent. Constatări, măsuri, sancțiuni. Astfel că verificările și raportările spre București continuă.