În ultimele 72 de ore, pompierii militari au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată în județ. Autoritățile fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin continuă lupta cu flăcărie. În ultimele zile, în județ, au avut loc mai multe incendii de vegetație uscată pe raza administrativă a localităților Oravița, Valeadeni, Bozovici, Reșița, Moldova Nouă, Comorâște, Calina, Crușovăț, Mehadia, Lupac și Cuptoare.
Unul dintre cele mai violente a fost probabil cel de pe dealurile cartierului reșițean Moniom, izbucnit ieri, care amenința să pună în pericol și gospodăriile localnicilor, fiind foarte aproape de casele acestora. Din cauza vântului, flăcările s-au extins și în Câlnic, ajungând pe dealul unde-și are sediul Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin. După mai multe ore de luptat cu flăcările, incendiul de la Moniom a fost lichidat, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin. Din fericire, nicio gospodărie nu a fost afectată.
În schimb, incendiul de la Câlnic nu a fost lichidat. Focul încă mocnește, iar după toate eforturile depuse săptămâna trecută pentru stingerea incendiului de vegetație de la Pojejena, acesta s-a reaprins. În sprijinul pompierilor militari, două aeronave a Forțelor Aeriene Române urmează să ajungă la Pojejena.
CITEȘTE ȘI: Canicula îngreunează stingerea incendiilor de la Pojejena și Moldova Nouă!
„În momentul de față, toate incendiile de vegetație uscată care erau ieri – alaltăieri aprinse în județ au fost lichidate. A mai rămas cel de la Câlnic, care mai mocnește unde și unde. Urmează să-l lichidăm și pe acesta. S-a reaprins însă cel de la Pojejena, și am fost înștiințați că urmează să ajungă în zona Pojejena două avioane Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor. Sunt aceleași care ne-au sărit în ajutor și săptămâna trecută și care se reîntorc acum. Incendiul de la Pojejena este sus, în pădure, în loc greu accesibil”, spune cpt. Romulus Bojinescu, din partea ISU „Semenic” Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: Incendiile din Clisura Dunării au fost stinse
Autoritățile fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-unul de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești și reamintesc faptul că este obligatorie respectarea normelor privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.