Caraş-Severinul, în topul celor mai costisitoare judeţe pentru firmele de asigurări. Din cauze… naturale!

Volumul de daune plătite de PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a crescut de la 2,52 de milioane de lei în 2016 la 2,89 milioane de lei în 2017, iar cele mai mari pagube au fost produse de inundații, arată un comunicat al instituției. Campioni la primirea acestor despăgubiri au fost și asigurații din Caraș-Severin.

În 2017 au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare, iar cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, au fost produse de inundații, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 milioane de lei, și cutremure, cu despăgubiri de 257.930 lei. Reprezentanții PAID spun că primele trei județe cu cele mai multe daune plătite anul trecut au fost Galați, cu 453.088 lei, Caraș-Severin – 361.187 și Vâlcea – 313.691 lei.

„Acționarii PAID și-au menținut și în anul trecut decizia de a reinvesti întregul profit în consolidarea companiei. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 milioane de euro, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune. Dincolo de aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face față oricărei situații, este continuat și planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o țară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale”, arată comunicatul.

În ceea ce privește numărul de locuințe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentând 18,96% din fondul locativ al României, într-o ușoară scădere față de anul 2016.

„Anul trecut am investit toate resursele necesare în proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a polițelor, de instrumentarea cât mai rapidă a daunelor și de securizarea bazelor de date în vederea respectării noilor reguli impuse de GDPR și IDD. Avem încredere că toate aceste investiții vor duce, direct sau indirect, la o creștere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuinței în România. Deja primele semnale de creștere se văd în rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut și peste impactul falimentelor Astra Asigurări și Carpatica Asig fără să înregistrăm scăderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, declară Nicoleta Radu, director general al PAID România.

Reprezentanții PAID precizează că primele cele mai asigurate zone din țară sunt București – 39%, Ilfov – 35% și Brașov – 30%, iar la polul opus al topului, cele mai slabe asigurate județe sunt: Vaslui – 8%, Mehedinți – 8%, Olt – 8%. În 2017, cele mai asigurate localități au fost: Dumbrăvița (Timiș) – 63%, Bragadiru (Ilfov) – 61,57% și Sânpetru (Brașov) – 61%.