Caraș-Severin. Primării aflate în risc de a pierde finanțarea europeană primesc derogare de la CE

euro

Mai multe UAT-uri din Caraș-Severin, cu proiecte în pericol de a pierde finanțarea europeană, primesc derogare de la Comisia Europeană pentru a-și duce la final investițiile.

Mai multe proiecte din Caraș-Severin, contractate prin Regio-Programul Operațional 2014-2020, aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare (31 decembrie 2023), vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană.

Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste un milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor. Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială”, precizează reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

În județul Caraș-Severin se află în această situație 14 proiecte derulate de următoarele entități: Consiliul Județean Caraș-Severin (un proiect), primăriile Reșița (șase proiecte), Bocșa (trei proiecte), Băile Herculane (un proiect), Anina (un proiect), Oravița (un proiect), Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin (un proiect).

Perioada de implementare a proiectelor etapizate prin Programul Regional Vest este de maximum un an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024, conform unei hotărâri adoptate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională în 18 octombrie.

Alte 17 investiții, derulate de autoritățile publice locale din Caraș-Severin cu fonduri europene, vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale, mai precizează ADR Vest. Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate, după 31 decembrie 2023, vor fi suportate din bugetele beneficiarilor. În acest caz, vorbim despre UAT-urile Moldova Nouă (patru proiecte), Reșița (șase proiecte), Herculane (un proiect), Oravița (trei proiecte), Teregova (două proiect), Carașova (un proiect).

De asemenea, alte 17 contracte derulate de administrațiile cărășene au fost reziliate, printre acestea numărându-se și cele pentru eficientizarea energetică a celor trei staționale ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița, la care Consiliul Județean Caraș-Severin a renunțat de ceva timp.

Listele cu proiectele propuse pentru etapizare și cele încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale se găsește aici:03_Anexa 2_Lista_proiecte_Judetul_Caras-Severin (adrvest.ro)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/