Greva generală declanșată în sistemul de învățământ preuniversitar creează haos. Sunt elevi care stau acasă, alții care își desfășoară orele în sălile de curs, conform orarului.
La Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reșița astăzi a fost o zi obișnuită pentru elevi. Orele de curs s-au desfășurat normal și asta pentru că din cei 25 de profesori cu normă întreagă, doar trei au intrat în grevă. Curios este că cei 22 de profesori care astăzi s-au aflat în fața elevilor la catedră au participat la greva de avertisment de săptămâna trecută. Directorul unității de învățământ, Bianca Iuliana Georgevici, are și o explicație pentru decizia colegilor de a nu intra astăzi în grevă: „Cel puțin astăzi sunt la școală, pentru că ei au libertatea ca în orice moment să iasă sau să intre în grevă, și de aceea vorbim punctual, despre ce se întâmplă la acest moment. Și vă spun că au optat așa pentru că astăzi erau programate examenele de atestate la două clase de a XII-a și au spus că nu doresc să bulverseze calendarul. Este vorba despre atestatele pentru clasa de Matematică-Informatică, și atestatele de la Sport, de la clasa cu profil sportiv”.
Nici preșcolarii și nici elevii din comuna Ciudanovița nu au stat acasă. Orele s-au ținut și astăzi, și se vor ține și mâine, potrivit declarațiilor directorului unității de învățământ, Georgeta Ileana Popovici : „Nu avem niciun cadru didactic în grevă! De toți suntem 13 profesori, dar cu normă întreagă suntem doar șase, așa am și raportat, pentru a nu se dubla numărul lor. Chiar și așa, și profesorii care mai au norme și la alte școli au fost prezenți în sălile de curs, conform orarului. Și mâine vor fi la catedră pentru a le preda copiilor.” Motivul pentru care dascălii din Ciudanovița nu au intrat în grevă ar fi acela că au rate la bănci și nu-și permit să li se taie o zi din leafă.
Și la Goruia s-a venit la școală. Dascălii au intrat la clasă și au predat, ca în oricare altă zi. Din cei 13 profesori, doar trei au fost în grevă. „S-a venit la școală. Avem o parte de profesori în grevă, dar cei care sunt în activitate asigură suplinirea, iar orele se desfășoară normal pentru elevi. Eu anticipez că mâine, sigur, dacă va continua greva, se vor afla în grevă tot aceeași profesori care sunt și astăzi. Dar este opțiunea fiecăruia, ceea ce fac eu, ca și director, este să asigur continuitatea orelor și elevii să beneficieze de dreptul la educație.”, ne-a spus și Mircea Mărilă, directorul școlii din Goruia.
Cu siguranță astfel de exemple întâlnim și în alte unități de învățământ din Caraș-Severin, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Situația raportată vineri, 19 mai, de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin cu privire la numărul angajaților participanți la greva din învățământ arată că este vorba despre 2.363 de persoane (cadre didactice, personal auxiliar și personal nedidactic), dintr-un total de 4.072 de angajați. Dintre participanții la grevă, 1.854 sunt profesori.