Gradul de absorbție a fondurilor din PNDR este de 80,35% în Caraș-Severin. Majoritatea banilor au mers către fermieri.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală și se desfăşoară în perioada 2014 – 2020 cu perioadă de tranziție 2021 – 2022. Un raport al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin arată că, până pe 15 octombrie anul acesta, aproape 70 de milioane de euro au fost plătiți către beneficiarii din județ.
Concret, 1986 de cereri de finanțare au fost depuse la nivel de județ, în valoare totală de 154,6 milioane de euro. Dintre acestea, au fost selectate pentru finanțare 1461 de proiecte însumând 98,5 milioane de euro. Pentru 1325, s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de 86,8 milioane de euro iar plățile efectuate deja către beneficiari se ridică la 69,7 milioane de euro. Toate acestea înseamnă un grad de absorbție de 80,35%.
Conform raportului amintit, doar 115 dintre contracte au fost semnate de localități din județ, valoarea acestora fiind de 25,9 milioane de euro. Rezultă că 1210 contracte în valoare de 43,8 milioane de euro au mers către fermierii din județ. Cu banii europeni astfel atrași, primăriile din județ au reabilitat 115 km de drumuri comunale, au realizat 8,5 km de canalizare nouă și 14 km de extinderi de rețea, au reabilitat un monument istoric, au modernizat mai multe cămine culturale și au achiziționat diverse utilaje.
Rezultatele sunt cu atât mai notabile cu cât județul întâmpină greutăți legate de asigurarea cofinanțărilor, lipsa cadastrului general și a dotărilor logistice. Pe lângă asta, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin se confruntă cu probleme legate de personal și spațiul de arhivare. Prin raportul semnat de directorul Nicolae Verindeanu (foto), se atrage însă atenția că problemele se vor accentua în 2025 și vor îngreuna încadrarea în termenele procedurale privind evaluarea dosarelor aflate în lucru. Asta înseamnă că, pe viitor, cifrele ar putea să nu mai arate la fel de frumos.