Polițiștii rutieri din Caraș-Severin au la dispoziție 4 drug teste. Ar fi nevoie de încă 4 pentru a acoperi fiecare subunitate de poliție. Noroc cu testele rapide, care suplinesc lipsurile. Din păcate, personalul nu poate fi înlocuit cu nimic.
Polițiștii rutieri din Caraș-Severin au în dotare 4 dispozitive Drugtest. În afară de acestea, toți polițiștii rutieri și cei care au calitatea de poliție rutieră au în dotare teste rapide. Dacă un conducător auto este depistat pozitiv, indiferent că acest lucru se întâmplă la testarea cu aparatul Drugtest sau cu testul rapid, procedura prevede faptul că acesta este condus de polițiști la un centru medical unde i se recoltează mostre biologice, iar rezultatul analizei este concludent în cadrul cercetării penale.
Două dintre cele 4 aparate Drugtest din dotarea inspectoratului sunt alocate celor două poliții municipale, iar celelalte două sunt repartizate prin rotație, la toate subunitățile de poliție din județ, în funcție de mai multe considerente, precum situația operativă, evenimentele publice ș.a.m.d..
„Pe lângă aceste aparate Drugtest, au fost achiziționate teste rapide suficiente pentru polițiști. Fiecare polițist care are calitatea de polițist rutier poate să testeze orice conducător auto oprit în trafic cu privire la care are suspiciuni rezonabile, fiindcă are asupra lui un test rapid. Dacă acel test este pozitiv, este dus la spital pentru prelevarea de mostre biologice și i se face dosar penal. În principiu, avem în tot județul posibilitatea de testare a conducătorilor auto pe linie de consum de droguri.”, spune subcomisarul de poliție Stelian Cornea, împuternicit șef al Serviciului Rutier Caraș-Severin.
Testele rapide au într-adevăr un spectru mai restrâns de detecție a anumitor substanțe, în timp ce drug testul poate depista circa 64 de substanțe. În realitate, în fiecare localitate urbană ar trebui să existe un astfel de aparat. „Ar fi util ca fiecare subunitate de poliție să aibă în dotare câte un Drugtest. La nivel național au fost demarate procedurile pentru achiziționarea de noi aparate de testare care vor fi repartizate la inspectoratele județene de poliție.”, spune Stelian Cornea.
În funcție de numărul estimat de participanți la evenimentele organizate și de amploarea lor, pe lângă dispozitivul curent, sunt repartizate și echipaje suplimentare, ne mai spune Stelian Cornea. „Spre exemplu, la Băile Herculane am trimis un aparat Drugtest de mai multe ori în perioada sezonului estival. Pe durata verii, în contextul concediilor de care beneficiază personalul, sunt angrenate suplimentar forțe de la alte subunități sau structuri.”
Deși poate părea ciudat, numărul șoferilor prinși drogați la volan nu este neapărat mai mare în zonele în care au loc festivaluri sau diverse evenimente. Cei mai mulți șoferi depistați sub influența acestor substanțe au fost în Reșița. „În zone unde se organizează festivaluri, spre exemplu, participanții la evenimente se anunță între ei pe plan local și atunci nu se mai încumetă să conducă. Sau uneori află prin intermediul taximetriștilor.”, mai spune Cornea.
La nivelul județului Caraș-Severin, în fiecare final de săptămână au loc acțiuni de prevenire și combatere a evenimentelor rutiere cauzate de consumul de alcool sau substanțe psihoactive, atât în interiorul localităților, cât și pe principalele artere rutiere. „Șeful de subunitate, în funcție de informațiile pe care le deține, de situația operativă, de numărul de evenimente, de evenimentele artistice, culturale, sportive, de manifestațiile publice, în funcție de toate acestea, organizează și dispune repartizarea efectivelor în anumite zone. Nu există un tipar.”, ne explică Stelian Cornea.
În Caraș-Severin, într-o săptămână de vară, peste 300 de polițiști rutieri și polițiști de ordine publică cu atribuții de poliție rutieră sunt angrenați în teren în acțiuni pe linie rutieră.
Efectivul nu este nici pe departe suficient, având în vedere numărul de kilometri de drum public din județ. O patrulă de poliție rutieră ar trebui să acopere o distanță de 20-40 de kilometri de drum național, 30-60 de kilometri de drum județean și comunal și 5-10 kilometri de tramă stradală. „Este foarte dificil ca numărul de kilometri de drum public pe care îl avem în județ să poată fi acoperit în permanență cu echipajele rutiere. Trebuie să ne adaptăm la situația existentă.”, spune șeful de la Rutieră.
De la începutul anului până în prezent, 46 de șoferi au rămas fără permis de conducere și sunt cercetați penal în Caraș-Severin pentru că s-au urcat la volan după ce au consumat droguri, în special canabis sau derivate ale acestuia, față de 26 depistați anul trecut, în aceeași perioadă.