Lucrările celui mai reprezentativ pictor naiv al Banatului s-au văzut la Timişoara, Bucureşti şi Braşov. Acum se văd la muzeul din Caransebeş.
Despre Mihai Vintilă trebuie spus că este cetăţean de onoare al Caransebeşului din 2005, respectiv al judeţului Caraş-Severin din 2016. Lucrările sale sunt expuse atât în ţară cât şi în afara ei, la Londra, Madrid sau Paris. Tot lui i-a aparţinut ideea realizării unui dincţionar de pictură naivă din România, în paginile căruia se regăsesc 90 de pictori naivi din ţară. Apropiat al muzeului din Caransebeş şi senior al culturii judeţului, Mihai Vintilă a donat acestei instituţii nu mai puţin de 148 de lucrări, dintre care cea mai inedită este „Tinerii căsătoriţi”, fiind realizată pe sticlă.
Aceasta, alături de alte 20 de lucrări din patrimoniul muzeului din Caransebeş, se regăsesc în expoziţia „Am început să văd culorile”, organizată de către Asociaţia Prin Banat în cadrul proiectului „Cămine în mişcare”. Proiectul este finanțat prin programul „Legacy Timișoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Expoziţia a fost prezentată publicului pentru prima dată anul trecut la Timişoara, fiind parte a programului „Timişoara, capitala europeană a culturii”. În capitala Banatului, feed back-ul a fost unul deosebit, atrăgând peste 1.500 de vizitatori cărora culorile de pe simeze le-au adus zâmbetul pe chipuri. Au urmat oraşele Bucureşti şi Braşov pentru ca, în prezent, expoziţia să fie deschisă la Caransebeş. Parteneri sunt consiliul județean, muzeul din Caransebeş, Galeria de Artă Naivă Kovačica, Comunitatea Românilor din Serbia şi Gărâna Jazz Festival.
„În arta naivă, sunt foarte des folosite culorile foarte intense. Mihai Vintilă a fost un maestru al culorilor vii şi al reprezentării obiceiurilor şi evenimetelor importante. Majoritatea pictorilor naivi nu au urmat o şcoală de pictură şi asta face arta naivă atât de frumoasă. Artiştii pictează ceea ce simt iar arta lor este foarte bine înţeleasă de noi toţi”, a spus, la deschiderea expoziţiei, Simona Giura (foto stânga), manager cultural în cadrul Asociaţiei Prin Banat. Nici în Serbia şi nici în Ungaria, organizatorii nu au găsit o lucrare de artă naivă pe sticlă. Surpriza a venit de la muzeul din Caransebeş, iar lucrarea în cauză este atât punctul central al expoziţiei cât şi imaginea de pe afişul acesteia.
Alte lucrări inedite sunt cele care-i reprezintă pe mire şi mireasă. Cele două personaje au fost inspirate de un cuplu, acum ajuns la vârsta amintirilor, care trăişte în Uzdin, Serbia. Sunt români, ea e pictoriţă din tinereţe iar el a fost cântăreţ şi, la bătrâneţe, a început să picteze. Expoziţia de la Caransebeş este un adevărat periplu printre obiceiuri şi anotimpuri, printre evenimente ale vieţii de familie şi a celor din comunitate. Expoziţia rămâne deschisă până pe 10 noiembrie, publicul fiind invitat să admire lucrările care să le aducă zâmbetul pe chipuri.
Foto: captură