Caransebeșul, promovat prin artă. 10 sculpturi monumentale, expuse pe domeniul Castelului Cantacuzino

Dacă se întreabă cineva cum poate fi promovat municipiul Caransebeș, atunci cu siguranță Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură i-ar răspunde că prin artă, singura care are valoare peste timp și care pune municipiul de pe Timiș și Sebeș pe harta marilor orașe europene.

Directorul Casei de Cultură a găsit modalitatea cea mai eficientă și fără a scoate vreun ban din bugetul instituției pentru a oferi în custodie mai multe sculpturi semnate de artiști internaționali, pe care municipiul le are în tezaurul său, către Castelul Cantacuzino, al cărui proprietar a amenajat un imens parc de sculptură.

„Am zis că aceste 10 monumente, decât să fie depozitate la târgul de vite până când parcul va fi finalizat, mai bine să fie vizitate în cadrul Castelului Cantacuzino din Bușteni. Oamenii aceștia își doresc un parc de sculptură propriu și până atunci au cheltuit o sumă mare de bani pentru a aduce sculpturi acolo. Pentru monumentele noastre i-a costat transportul și asigurarea fiecărei opere de artă câteva mii de euro, ca și cum ar fi realizat 5 monumente. Sunt amplasate în acest parc zeci de sculpturi, iar turiștii care le vizitează, pe lângă denumirea operei, artistul și țara de unde provine, pe acele cartonașe explicative apare proveniența sculpturii și anume proprietatea municipiul Caransebeș. Ce reclamă mai mare la un oraș am putea face?! Organizatorii au editat cataloage și cu sculpturile în care este scos în evidență locul în care au fost concepute cu efortul nostru.”, ne-a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură.

Valoarea de inventar a celor 10 sculpturi din travertin evaluate de specialiști este de 529.000 de euro.

Menționăm că după marele succes al expoziției de sculptură din anul 2018, o adevărată sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, în care proprietarii Castelului Cantacuzino au avut peste 115.000 de vizitatori în doar 8 luni, aceștia au decis să transforme cele 6 hectare de parc din jurul Castelului Cantacuzino într-o oază de artă. Această inițiativă pornește din dorința de a promova arta contemporană și de a oferi vizitatorilor o experiență completă la Castel: istoria unei mari familii, o priveliște unică, preparate din delicioasa gastronomie franțuzească și artă minunată atât în Galeria de Artă, cât și în generosul spațiu din jurul Castelului.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/