Procurorii anticorupție au trimis în judecată mai mulți politicieni și șefi din Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara! Pentru a treia oară!
Dosarul de corupție privitor la șpăgile din Vama Nădlac a ajuns în camera preliminară a Tribunalului Timiș după ce, în aceeași fază procesuală, fusese returnat, în două rânduri, procurorului de caz DNA. Magistrații Tribunalului Arad și ai Curții de Apel Timișoara constataseră că neregularitatea rechizitoriului descoperită la prima trimitere în judecată nu a fost remediată în termenul prevăzut de lege și, astfel, dosarul „Șpagă pentru PSD în Vama Nădlac” a fost restituit procurorului. Au fost revizuite aspectele invocate de instanță și inculpații sunt retrimiși astăzi să răspundă în fața legii.
În esență, DNA acuză că transportatorii plăteau șpagă controlorilor de trafic pentru a nu aplica tarifele și sancțiunile contravenționale care s-ar impune, fraudând în acest fel bugetul de stat. Parte din șpăgile colectate de controlorii de trafic ajungea la șefii din cadrul DRDP Timișoara!
„Posibilitatea de a colecta sume de bani din comiterea acestor infracțiuni nu a trecut neobservată de clasa politică locală, care și-a manifestat interesul pentru obținerea de venituri din aceste activități infracționale, prin exercitarea influenței și autorității în vederea acaparării unor funcții de conducere din cadrul DRDP Timișoara, creându-se practic posibilitatea ca mita primită în mod constant de la transportatori de către controlorii de trafic din punctele de frontieră, să fie transmisă persoanelor cu funcții de conducere din cadrul DRDP, care, împreună cu mita obținută din alte activități, cum ar fi angajarea pe noi posturi, să fie remisă organizației județene de partid, ca taxă de protecție politică a funcțiilor deținute.”, atrag atenția procurorii DNA.
Un denunțător al corupției de la Nădlac a explicat procurorilor că astfel își câștigau oamenii protecția la locul de muncă și a relatat cum își recompensa superiorii. Lui Cristian Horgea, șeful Agenției de Control și Încasare Nădlac II, îi remitea 100 de euro lunar, lui Bogdan Munteanu, șeful Departamentului Venituri din cadrul DRDP Timișoara, de asemenea, 100 de euro lunar, iar Elisabetei Miuțescu îi dădea 500 de euro lunar. Încă de la angajare!
Martorul a mai dezvăluit că persoanele cărora le remite respectivele sume de bani pretind că acestea fac parte dintr-un sistem mai amplu de colectare, ei având obligația de a remite respectivele sume mai departe, la Organizația Județeană Arad a Partidului Social Democrat, pentru a fi numiți și menținuți în funcțiile pe care le dețin.
Așa au ajuns să fie inculpați în dosarul DNA mai mulți lideri ai PSD Arad de la acea vreme, vicepreședintele Cristian Ilie Ispravnic, deputatul Florin Dan Tripa, secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al filialei județene social-democrate, deputatul Dorel Gheorghe Căprar, președinte al organizației județene PSD Arad la acea dată, sau Cristian Horgea, și el vicepreședinte la nivel județean al partidului.
Lor li se alătură și foștii parlamentari de Caraș-Severin, Luminița Jivan și Ionuț Chisăliță, chiar dacă în cazul lor nu e vorba despre șpăgi colectate de la angajații DRDP. Aceștia sunt acuzați că și-ar fi folosit influența pentru a-l proteja în cadrul DRDP Timișoara pe un alt social-democrat cărășean, Mirel Pascu.