Pompierii cărășeni primesc o mână de ajutor în lupta cu flăcările din Clisura Dunării. O aeronavă Spartan și un elicopter Black Hawk acționează în zonă.
Peste 500 de hectare de fond forestier au ars, în ultimele două zile, în zona Clisurii Dunării, unde duminică seară au izbucnit două incendii, la Pojejena și Moldova Nouă. În ciuda faptului că de la izbucnirea celor două focare se acționează, atât pe cale terestră, cât și aeriană, temperaturile ridicate din ultimele zile au favorizat reaprinderea focului și apariția unor focare mai mici.
Pompierilor cărășeni li s-au alăturat reprezentanți de la mai multe structuri din județ, iar ministerul Apărării a trimis în zonă o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta până la 6.000 de litri de apă la fiecare trecere, precum și un elicopter Black Hawk.
„Sunt două focare de incendii accentuate, aș putea spune. Aceste două mai au alte focare mai mici în jurul lor. Un focar este în localitatea Pojejena la fondul forestier, unde a ars o suprafață de aproximativ 400 de hectare și unde se acționează cu 4 ofițeri, 23 de subofițeri, soldați, un punct de comandă mobil, un microbuz, 56 de lucrători de la Direcția Silvică a Județului Caraș-Severin, două autospeciale de-ale lor, două bazine de apă, iar, de ieri după-amiază, au început să intervină și cele două aeronave, un elicopter și un avion Spartan de la Ministerul Apărării. Al doilea focar este la Moldova Nouă, unde au ars peste 100 de hectare din fondul forestier. Aici acționează pompierii de la Garda Bozovici, de la Berzasca, de la Sasca Montană, Moldova Nouă, 57 de muncitori de la Moldova Nouă, au venit chiar și de la Primăria Moldova Nouă, plus autospecialele noastre care desfășoară activități în teren”, spune cpt Romulus Bojinescu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin.
Reprezentantul ISU spune că nu este pusă în pericol nicio localitate din zona incendiilor. Misiunea este în dinamică și va continua până la lichidarea tuturor focarelor.
„Incendiile sunt sub control, ard mocnit în mai multe focare, sunt undeva sus, în pădure, în zone foarte greu accesibile. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care a fost nevoie de intervenția aeronavelor, pentru că nu se putea ajunge cu autospecialele. S-a urcat doar pe jos, iar pe căldura aceasta stingi într-o parte, se aprinde în cealaltă. Dar nicio localitate nu este pusă în pericol din cauza incendiilor. Misiunea este în dinamică și va continua până la lichidarea incendiilor”, a mai spus reprezentantul ISU „Semenic”.
FOTO: ISU „Semenic” Caraș-Severin