Toate plângerile au fost respinse de instanță, spune primarul în funcție al Timișoarei. Fritz candidează pentru al doilea mandat din partea Alianței Timișoara Unită.
Contestațiile care vizează candidatura lui Dominic Fritz au fost depuse de Mirela Toc (funcționar public în Primăria Timișoara pe numele căreia actuala administrație a semnat o dispoziție de demitere), Ioan Toroican (președintele Asociației Mișcare pentru Democrație Directă, susținător declarat al lui Marian Vasile, candidatul independent la Primăria Timișoara), Mariana Ionescu, Nicolae Bîrsan (candidat pe lista AUR pentru CL Timișoara) și Gabriel Mihai Tușinean (Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă).
„Cele cinci contestații nu au fost vreo farsă sau o glumă proastă a cuiva care nu știe ce face”, declară primarul Timișoarei. Dominic Fritz crede că aceste plângeri au mize precise: „alegerile să se decidă de instanțe, nu de cetățeni”, iar a doua miză – „să planeze asupra candidaturii mele – și asupra viitorului meu mandat – o umbră de ilegitimitate”. Fritz invocă drept argument narativul propagat de Nicolae Robu, contracandidatul său la Primăria Timișoara, potrivit căruia ar fi „fentat” legea electorală, neîndeplinind condițiile de participare în cursa electorală.
Contestațiile au fost respinse definitiv de instanța de judecată.
Potrivit legii, birourile electorale de circumscripție sunt cele care examinează dacă o persoană respectă condițiile legale pentru a putea candida.
În ce privește candidatura lui Dominic Fritz, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 Timișoara a respins ca neîntemeiate sesizările înregistrate. Sunt invocate mai multe acte normative, începând cu Constituția și terminând cu legea partidelor și cea pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
Astfel, potrivit hotărârii biroului, lipsa cetățeniei române nu este un impediment pentru un cetățean al Uniunii Europene de a fi membru al unui partid politic în România, nici de a candida la o funcție electivă în administrația publică locală.
„În cazul candidaturii unui cetățean al UE, declarația de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, statul membru de origine, adresa din România, ocupația, profesia și apartenența politică, consimțământul expres al acestuia de a candida pentru funcția respectivă, precum și precizarea că întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a candida. Declarația de acceptare a candidaturii este însoțită de un document care atestă adresa din România, potrivit art. 23 alin. (3) sau de un document emis de Inspectoratul General pentru Imigrări”, se arată în hotărârea BEC Timișoara, care citează art. 56 alin. 3 din Legea 115/2015.
Candidaturile la alegerile locale rămân definitive, potrivit calendarului electoral, la 8 mai. Campania electorală începe vineri, în 10 mai și se încheie în 8 iunie, la ora 7 dimineața. În ziua votării, 9 iunie, secțiile sunt deschise între orele 7 și 22.