Favoritul sondajelor de opinie pentru alegerile prezidențiale din 4 mai se va afla pe buletinul de vot, în ciuda declarațiilor sale controversate și a faptului că e urmărit penal sub control judiciar!
„Eu am convingerea faptului că BEC-ul îi va admite candidatura pentru că impedimente legale Călin Georgescu nu are, la momentul la care vorbim. Nu avem o hotărâre penală definitivă, pe care chiar dacă o vom avea, va veni peste ani de zile și n-are interdicția de a candida.”, spune fostul judecător al Curții Constituționale, Tudorel Toader.
El afirmă că etapa următoare va fi „să vedem dacă cineva va contesta vreuna din candidaturile depuse, a lui Călin Georgescu sau altcuiva, și Curtea Constituțională se va pronunța”.
„Curtea de data asta nu se raportează la Cod penal, procedură penală. Curtea se raportează la Constituție, sigur și la legea 370 privind alegerea președintelui de republică. Curtea are un precedent referitor la Diana Șoșoacă, dar sunt multe alte hotărâri ale Curții Constituționale referitoare la alegerile prezidențiale și hotărârile creează precedent de bună seama și sunt respectate, sunt obligatorii, chiar și pentru Curtea Constituțională.(..) Am văzut în precedent că CSAT-ul a furnizat Curții Constituționale informații de natură să ducă la anularea alegerilor, ceea ce curtea a și făcut în temeiul 146 litera f din Constituție. De ce am crede că de data asta nu s-ar putea repeta aceeași ipoteză? Chiar un partid politic a anunțat că va contesta o anumită candidatură. Ceea ce mă face pe mine să cred că vom avea și contestații, că instanța de contencios Constituțional va adopta și de data asta una sau mai multe hotărâri în funcție de numărul contestaților care pot fi de respingere sau de admitere. În tot cazul, indiferent de soluție, hotărârea rămâne definitivă”, încheie fostul judecător CCR.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat la rândul său care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Călin Georgescu pentru a-și depune candidatura la alegerile prezidențiale și cum va fi analizat dosarul său.
„În primul rând îi vor verifica semnăturile, pentru că de multe ori au fost probleme cu semnăturile”, a precizat, la Antena 3, Augustin Zegrean.
BEC are la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă acceptă sau nu candidatura, după care dosarul ajunge la Curtea Constituțională. În cazul unei contestații, judecătorii Curții se vor limita strict la documentele existente în dosar.
Întrebat dacă declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu, care a pus la îndoială apartenența României la NATO și UE, ar putea duce la invalidarea candidaturii sale, Zegrean a răspuns: „Declarațiile pe care le face nu cred că îl pot opri de a candida. Pentru că nu Curtea Constituțională îl face președinte. Îl fac președinte voturile poporului. Deci ar trebui să se câștige la urne, nu la justiție”.
Fostul președinte al CCR consideră că este prematur să se discute despre invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu pe baza declarațiilor sale: „E prematur să spunem că va fi oprit de la candidatură pentru că a declarat că el nu vrea UE sau că va organiza referendum pentru ieșirea României din UE sau din NATO”.
Întrebat, de asemenea, referitor la precedentul Dianei Șoșoacă, ce crede că ar decide Curtea Constituțională în privința candidaturii lui Călin Georgescu, Zegrean a răspuns că decizia se ia „în funcție de ce pune el acolo și ce va scrie cel care va face o contestație”. În niciun caz nu se vor compara cele două situații.
Călin Georgescu, susținut de AUR și POT, își va depune candidatura pentru alegerile prezidențiale din mai astăzi, la ora 16.00, la Biroul Electoral Central (BEC).