Candele pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara pentru eroii Revoluției

17 dec 89 2
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Zi de doliu la Timișoara, pentru cei care și-au pierdut viața în urmă cu 33 de ani pentru libertatea românilor. Pe treptele Catedralei Mitropolitane au fost așezate lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri. 

Revoluționarii și familiile îndoliate au ținut un moment de reculegere în locul în care mureau, în 17 decembrie 1989, primii oameni care s-au ridicat împotriva regimului comunist.

De dimineață, în bisericile din oraș au fost ținute slujbe de pomenire în memoria eroilor Revoluției. Timișorenii au depus apoi coroane la Monumentul Crucificării. La cimitire au fost depuse coroane de flori şi s-au păstrat momente de reculegere în memoria celor căzuţi în Revoluţia din 1989.

17 dec 89

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

În 17 decembrie, revolta oamenilor care au ieșit în stradă începând cu 15 decembrie 1989 luase deja amploare. S-a tras în Piața Libertății, apoi și în alte zone, la Podul Decebal, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, supărat că intervenția de până atunci a fost prea blândă. Zeci de oameni au murit în urmă cu 33 de ani, iar cadavrele au fost băgate în saci și duse la crematoriu, la București. Alte câteva sute de persoane au fost rănite.

„Eu tot timpul spun, din 15 până în 20 decembrie am avut trei momente foarte importante. În primul rând, în 15 a fost vorba doar de un protest împotriva detașării pastorului Laszlo Tokes din Timișoara, strămutarea lui. Și enoriașii reformați au protestat. A fost un protest în sprijinul acestui preot. În 16 după-masa, după ce s-au oprit tramvaiele și primul revoluționar s-a urcat pe tramvai și a strigat «Jos, Ceaușescu!», «Jos comunismul!» – e al doilea moment important pentru că un protest mic în favoarea unui preot s-a transformat într-un protest împotriva sistemului. Și al treilea moment foarte important este în 20 decembrie, când în balconul Operei s-a format Frontul Democratic Român, o platformă-program prin care se cerea schimbarea completă a orânduirii din țară. A fost un pachet întreg în ceea ce numim o adevărată Revoluție în Timișoara. Sunt trei puncte, marcate, din păcate, de momentul în care s-a deschis focul împotriva timișorenilor în 17 decembrie după-amiaza.”, a declarat Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției.

17 decembrie a fost declarată zi de doliu în Timișoara printr-o hotărâre de consiliu local din 1993. În această zi, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza orașului au arborat drapelul de stat al României în bernă.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/