Când guristele din folclor ajung starlete

La început sunt timide, aproape speriate, când urcă pe scena vreunui concurs național gen: „Maria Tănase” sau „Vedeta populară”, difuzat pe TVR 1, nefardate, cu opincuțe ca de la muma de acasă, opreg și ceapsă, ca să fie cât mai autentice. Până să răzbească în lumea asta a folclorului, mai imită pe una, pe alta, mai iau un vers de la o cântare, mai pun unul de la ele, mai o strofă tradusă din folclorul sârbesc, ucrainean sau țigănesc și gata lansarea în lumea bună.

De la gurista speriată și până la starleta (tunată în părțile esențiale) de la nunți, botezuri, rugi și zile ale orașului ori ale comunei nu mai e decât un pas. Dar ce pas! În locul catrinței și a opincilor, o rochiță model gogoșar, cu trei palme deasupra genunchilor și pantofi cui, de fapt, mai mult cui decât pantofi. Și să nu te aștepți să auzi cântarea aia cu „Trandafir cu creanga-n apă” ori „Colo în vale la cireș” că aștepți până ți se va urî. Mai degrabă să fii pregătit pentru ceva de la Clejani: „Hai dai dumale” O știți? Nu se poate să n-o știți: „Bălălău e mandatar// La Intercontinental// Vinde carne fără oase// La gagicile frumoase// Hai dumba, dumba, dumbai// Și-o vinde cu trei lei ciunga// Ooh dai dumalele// Dum daka dumelake, dai dumalele// Dika daka dumelake, dai dumalele// Dai dumelake, dai dumalele… Și o continuă cu dumba, dumelake și dumalele până faci cu nervii.

Și acum mă întorc la vorba colegului și prietenului Dan Popoviciu, care se întreba de ce se plâng artiștii ăștia populari la bătrânețe că au pensie mică, cât timp toată viața lor au dat-o cu „Dai dumelake” și „Dika daka dumelake, dai dumalele” cu care își umpleau buzunarele și decolteul generos la nunți, botezuri și alte paranghelii? Ce copil mai ești, bă, Dane! Tu crezi că starletele din ziua de azi sunt la fel de fraiere precum Lătăreața, Ciobănița sau Corneasca de altă dată? Fii, bă, serios, astea s-au emancipat, au conturi pe Facebook, Instagram și YouTube și sug în două părți: pe de-o parte, de la amărâtul de stat, unde sunt angajate directoare, juriste și mai știu eu ce (că n-or fi proaste să-și plătească impozitele la bugete), și pe de altă parte, de la parangheliile organizate de primării. Bașca de la cântările la nunțile și botezurile de la fârșit de săptămână.

Așa că, Dane, de acum încolo nu o să mai auzi de starlete populare muritoare de foame la bătrânețe. Că știi și tu vorba aia: „Cât timp dumelake și dumalale e în floare, nici în pix nu mă doare!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/