Autoritățile vor putea lua în dezbatere reintroducerea restricțiilor cauzate de COVID-19 în momentul în care jumătate din paturile de la ATI alocate în acest sens vor fi ocupate. Alexandru Rafila: „Nu aș vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism”.
„Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor, au fost făcute în corelație cu numărul de persoane internate în spital și mai ales cu numărul de persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru și probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă, dar nu aș vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse”, spune Alexandru Rafila.
El afirmă că „situația de acum este preocupantă, în sensul că s-a schimbat trendul dintr-un trend descendent într-unul crescător”.
„Monitorizăm situația. (…) La ATI, aproape 1.900 de paturi au fost alocate pentru pacienții infectați Covid și vă spuneam că propunerea sau știți bine că propunerea inițială a fost de ridicare a restricțiilor atunci când se scădea sub 50 %. Au fost ridicate până la urmă când s-a ajuns la o astfel de cifră. Acum avem mult mai puțin – în jur de 25 % dintre paturi sunt ocupate. Este o discuție (despre reintroducerea restricțiilor – n.r.) pe care cu siguranță o vom avea dacă ajungem la jumătate din gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă, posibilitatea discutării unor restricții în momentul în care jumătate din capacitate devine ocupată prin creștere”, conchide ministrul Sănătății.