Cancerele, în creștere în vestul țării. Care e motivul?

laboratory 563423 1280

Medicii oncologi spun că respectarea câtorva simple reguli în rândul populației îi pot ajuta să depisteze jumătate din cazurile de cancer. 

Medicul Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp, explică importanța depistării precoce a bolii.

„În ceea ce privește tratamentul pe care îl acordăm pacienților, nu există nicio diferență între noi și străinătate. Există una esențială, însă, între momentul în care se prezintă pacienții la medic aici și în străinătate. Pacienții noștri sunt, de regulă, mult mai grav decât cei din străinătate și asta pentru că nu avem metode de depistare precoce a bolii sau nu le aplicăm la nivelul basic. Iar schimbarea unei astfel de mentalități durează o generație, 20, 30 de ani. Sunt câteva reguli simple: de pildă, testarea Papanicolau la doamnele care își încep viața sexuală, nu mai târziu de 3 ani de la debutul vieții sexuale și nu mai târziu de 20 de ani pentru toate femeile. O colonoscopie după 50 de ani, o dată la 5, 10 ani la ambele sexe, un PSA făcut la bărbați pentru depistarea cancerului de prostată. Sunt câteva reguli simple, o mamografie la femeile după 50 de ani, măcar o dată la 2 ani. În felul ăsta depistăm mai mult de jumătate din cancere.”, a declarat Șerban Negru pentru expressdebanat.ro

În vestul țării, medicii depistează tot mai multe cazuri de cancer, comparativ cu anii trecuți.

„Incidența este într-o ușoară creștere continuă. Pentru că îmbătrânim ca populație, pentru că suntem într-o proporție tot mai mare oameni mai în vârstă, iar cancerul este o boală a vârstei a treia.”, a mai spus Șerban Negru.

În România, anual sunt depistate în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer și peste 50.000 de pacienți mor din cauza bolii. O statistică clară a numărului de bolnavi nu există pentru că țara noastră nu are un registru al pacienților oncologici.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/