Canadienii care au proiectat 800 de stațiuni de schi au desenat pârtiile și telescaunele de pe Nedeia!

bansko panorama 1 1024x576

Compania care a inventat în Bulgaria super stațiunea montană Bansko a fost adusă de Romeo Dunca în Munții Banatului pentru a gândi cel mai mare domeniu schiabil din România!

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Banat Montan Nedeia a preluat de la Romeo Dunca proiectul realizat în urmă cu mulți ani de specialiștii canadieni în domeniu, iar acum solicită primăriilor care au terenuri în zona alpină vizată să-și dea acordul de principiu pentru realizarea proiectului, astfel încât să înceapă căutarea surselor de finanțare. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin ține să le explice cărășenilor că e în zadar să caute interese personale în spatele acestei afaceri, că totul e transparent și doar în interesul județului, nu al său sau al familiei sale.

„Proiectul Nedeia a început în 2006 prin contractarea unui Pre SF și a unui SF realizat de una din cele mai pricepute companii în domeniu pe plan mondial. E vorba de ECOSIGN Canada. Această companie a furnizat datele de bază pentru realizarea, în ultimele 5 decenii, a nu mai puțin de 800 de stațiuni de schi din lume. Printre ele și cea de la Bansko (foto). Suma plătită  pentru studiul legat de domeniul schiabil Nedeia a fost de 175.000 de euro.”, spune Romeo Dunca. Alte câteva sute de mii de euro le-ar fi cheltuit pe restul de documentație necesară.

bansko

Dar ce au desenat canadienii pe hârtie și ce vrea acum ADI Banatul Montan Nedeia să transpună în realitate? „Viitoarea stațiune de schi Nedeia înseamnă 106 km de pârtii. Aflate pe diferite direcții ale acestui munte, încep la cel mai înalt punct, vârful Mătania, la cota 2130 m, și coboară până la 1400 m. Există o coborâre care pleacă de pe vârful Bistricoara, de la 2000 m, și care continuă, pe o distanță de 13 km, până la stația de bază, în zona de îmbarcarea a gondolei din Poiana Mărului, aflată la cota de 730 m. Legătura între Poiană și munte se face printr-o gondolă cu cabine de 10 persoane, lungă de 4.9 km și 1100 m diferența de nivel. Această conexiune va fi făcută în etapa nr. 2 datorita faptului că, atât telegondola, cât și traseul de schi până la Poiană se face prin pădure. Faza 1, care este realizabilă ușor și rapid, presupune accesarea zonei de schi principale situată doar pe gol alpin. Pentru această fază, legătura cu Nedeia e proiectată a se face printr-o instalație de tip Teleferic cu două cabine de 100 persoane fiecare. Acest pendul va lega zona schiabilă Vâlsanu de pe Muntele Mic și versantul Nedeia. Instalația de tip Peak to Peak va fi o excelență în inginerie dacă se va realiza și va lega doi munți printr-o conexiune pe 3800 m fără stâlpi de susținere.”, a dezvăluit Romeo Dunca.

În afara de instalații de schi, mai sunt prevăzute: un restaurant panoramă cu o terasă de 500 locuri, 3 terase de tip Skylounge, un refugiu pentru Salvamont și un punct de observare a naturii și sălbăticiunilor din munți. Cele 10 instalații de schi pot transporta 20.000 schiori în fiecare zi.

ADI Banatul Montan Nedeia înseamnă deocamdată Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăriile Zăvoi și Obreja. Primăria Caransebeș nu e membru asociat, dar și-a dat acordul de principiu pentru a-i fi folosit terenul de pe munte în acest scop. Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Arad, Primăria Timișoara și Primăria Arad și-au anunțat intenția de a intra în afacere. Investiția s-ar ridica la 50 de milioane de euro! „11 milioane de euro vor putea fi atrași ca și fonduri nerambursabile de la ADR Vest în următorul ciclu financiar. Restaurantul, terasele, centrul de închirieri echipament sportiv sau puncte comerciale se intenționează a fi lăsate la dispoziția privaților prin acceptarea finanțării lor prin sume venite de la aceștia”, potrivit președintelui CJ.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/