Cu toate că românii au o prezenţă tot mai mare în mediul online, Legea nu reglementează campania electorală pe internet. Astfel că, deși aceasta s-a încheiat azi noapte, la ora 24.00, politicientii care candidează pentru un ocuparea unui post de parlamentar își pot îndemna liniștiți prietenii pe conturile de socializare, să îi voteze mâine.
MAI prevede în regulamentul pentru alegerile din 2012 promovarea campaniilor electorale doar în audiovizual şi în presa scrisă. Cum mediul online a fost uitat, singurul aspect care îi poate opri pe candidați să își facă în continuare campanie este corectitudinea fiecăruia dintre ei.
În documentul disponibil pe site-ul MAI, intitulat „Proiectul de lege pentru organizarea alegerilor generale din 2012,” la capitolul 6 destinat campaniei electorale, art. 61, se stipulează: „În campaniile electorale candidaţii, formaţiunile politice, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri şi prin intermediul presei scrise şi audiovizuale”, potrivit Ziarului „Puterea”.
Studiile pe care le-au făcut specialiștii de la statistică arată faptul că tot mai mulți români folosesc internetul, chiar și mediul rural.
Dincolo de lipsa reglementărilor și cei care fac conturi false în numele candidaților sunt greu de depistat și chiar de pedepsit. Chiar și unul dintre candidații cărășeni s-a trezit cu un cont fals pe Facebook, aspect sesizat de cei care i-au condus campania electorală. „Această pagină de Facebook nu este făcută și administrată de senatorul Iosif Secășan și prin urmare eventualele erori aparțin celor care au făcut pagina și care nu au amabilitatea să ne contacteze”, postează Maria Emilia pe paginia falsă, făcută în numele parlamentarului.
Oficialii de la Biroul Electoral Județean explică faptul că rolul lor nu este să verifice ceea ce se întâmplă în mediul online. „Dacă se constată că pe Facebook se continuă campania electorală, sunt sesizate organele de cercetare penală. Legea spune clar că în localități, înainte de alegeri, Primăriile trebuie să înlăture toate materialele de campanie”, a spus Rustin Ciasc, președintele Biroului Electoral Județean Caraș-Severin.
Postările mai vechi, rămân în top
În plus, în cazul conturilor de socializare, postările mai vechi pot, de asemenea, fi citite de electoratul care nu a luat încă decizia cu cine să voteze. „În Lege nu apare text care să spună că postările mai vechi trebuie înlăturate”, a adăugat judecătorul Rustin Ciasc. Astfel că, pozele de pe peretele candidaților din județ, au rămas aceleași! Aceștia își îndeamnă prietenii să nu uite să voteze o formațiune politică sau alta și să pună ștampila pe caseta cu numele lor, la alegerile al căror start se dă în mai puțin de 24 de ore.
FOTO: Mediafax