Campania alegerilor prezidenţiale – aproape insesizabilă pentru români?!

Lupta pentru slăbirea forțelor Guvernului Dăncilă pare principalul motiv pentru care alegerile prezidențiale de anul acesta au fost puse într-un con de umbră, cetățenii practic nesesizând ce urmează să se întâmple pe data de 10 noiembrie, după cum a expus primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean.

În ciuda faptului că, în doar câteva zile, urmează să se hotărască cine va cârmui România pentru încă 5 ani, în ciuda faptului că aleșii locali, în calitate de reprezentanți ai candidaților pentru scaunul de la Cotroceni, discută cu oamenii pentru a-i convinge cu privire la cine merită realmente să conducă țara, electoratul pare mai degrabă interesat să-i vadă în carne și oase pe candidații la prezidențiale, să-și expună neajunsurile în fața acestora și abia apoi să hotărască candidatul căruia merită să-i fie acordat votul de încredere: „Noi avem discuții cu cetățenii, dar ei te întreabă: «Unde e candidatul sau unde sunt candidații?», «De ce nu vin?»”, a atras atenția primarul Orăvicean.

Mai mult decât atât, acesta spune că s-ar bucura nespus de mult ca pretendenții scaunului pentru Cotroceni să vină la Berliște, astfel încât să existe un dialog direct între cei care solicită votul și cei care-l vor oferi: „Eu m-aș bucura să vină toți în comuna Berliște, să intre cu mașinile luxoase, acolo, pe drumul respectiv. Eu le asigur tuturor cadrul necesar pentru discuții, pentru dialogul cu cetățenii, fără nicio problemă”.

Din păcate, de la teorie la practică e drum lung, pentru cetățenii din Berliște, dar și pentru cei din împrejurimi, alegerile prezidențiale fiind aproape insesizabile: „Oamenii pur și simplu nu realizează că suntem în campania pentru alegerile prezidențiale. Vă spun. Discut cu ei în fiecare zi. Discut inclusiv cu cetățenii din alte comune, chiar și cu primarii. Cel puțin cetăţenii din zona Oravița nu sesizează că e campanie”.

O prima cauză pentru care alegerile din 10 noiembrie nu reprezintă un interes major, chiar dacă ar trebui să fie invers, după cum notează Nicolae Orăvicean, are legătură cu faptul că: „Nimeni nu are o viziune foarte clară, nimeni nu spune foarte clar ce înseamnă pentru el să fie președinte. De multe ori am senzația că mulți nici nu știu ce au de făcut, nici nu cunosc bine Constituția sau Legile Organice. Ori eu nu pot să-mi asum o discuție pe un program prezidențial”.

Referitor la prezența cetățenilor la urne, șefului administrației publice locale din Berliște nu-i prea vine să aplaude, acesta preconizând o prezență mult mai slabă față de anul 2014, în special în mediul rural.