Managerul spitalului din Reșița la data vânzării RMN-ului cu doar 10.000 de euro era pregătit să dea explicații procurorilor!
Călin Laza a povestit pentru Express de Banat cum s-a ajuns ca „afacerea” să fie investigată astăzi de Direcția Națională Anticorupție, concluzia fiind că nu s-ar fi furat absolut nimic. Practic, managerul de la acea vreme al Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a plâns că nu a avut nicio altă soluție pentru ca un serviciu medical absolut obligatoriu să fie funcțional. În plus, fiecare mișcare pe care a făcut-o ar fi fost la vedere, cu știința și chiar cu acordul factorilor responsabili din Consiliul Județean Caraș-Severin.
Laza a explicat că vechiul RMN, cel pe urmele căruia sunt astăzi procurorii anticorupție, era defect. 60.000 de euro ar fi fost necesari pentru reparația acestuia. Bani de care spitalul nu dispunea. Pe lângă această sumă, ar fi fost nevoie de un upgrade în valoare de alți 120.000 de euro, absolut necesar pentru ca deconturile investigațiilor RMN să fie acceptate de Casa de Asigurări de Sănătate. Acesta a fost raționamentul pentru care s-a apelat la firma privată care a venit în Spitalul Județean cu un RMN nou nouț, de ultimă generație, iar cel vechi a fost valorificat pentru 10.000 de euro.
„Venise RMN-ul nou, trebuia să-l scoatem pe cel vechi și să le redăm pacienților accesul la acest serviciu medical. Cei de la Siemens ne-au dat această variantă de a valorifica aparatul vechi, care era stricat. L-am dat acelei firme, cu știința tuturor, nu s-a făcut nimic pe sub mână. Noi nu puteam emite factură, pentru că nu ne aparținea, nici n-am emis, dar ne-am trezit imediat cu banii în cont. Nu sunt ilegalități, nu sunt lucruri de ascuns și nu e nimic complicat. Spitalul a returnat banii firmei respective, care ar trebui să facă acea plată către proprietarul aparatului. E foarte simplu de pus totul la punct, dar se dorește altceva”, a spus Călin Laza pentru expressdebanat.ro.
Știe că nu s-a făcut totul ca la carte, dar dă de înțeles că și-a asumat să rezolve astfel situația RMN-ului considerând că are acordul, fie el și tacit, al tuturor. „Dacă trebuie, mă duc în fața organelor și le spun tot!”, a mai mărturisit Laza.
Vechiul RMN a fost predat societății Eligon Pharma SRL, în 12 ianuarie, anul acesta. Și se pare că acesta funcționează în sistem privat, într-un centru medical din Oltenia. Romeo Dunca a împărțit vina pentru această situație și cu consilierii județeni, cărora le amintește că, atunci când s-a discutat la capitolul diverse în plenul CJ despre RMN, despre posibilitatea de a-l vinde cu 10.000 de euro, n-au existat obiecții!
„Prostii, susține râzând Ioan Crina, liderul Grupului PSD din Consiliul Județean. Nu se iau măsuri, ni se fac informări de noaptea minții. Cineva a semnat un contract de vânzare pe 10.000 de euro și noi îl avem în contabilitate la vreo 60.000! Lucrurile pot merge spre penal pentru că e clar un furt să vinzi ceva ce nu e al tău. Trebuie găsită o rezolvare, dar lucrurile trenează. E o chestiune foarte gravă. Noi 6RMN nu avem la spital și cel pe care l-am avut a dispărut! Eu am propus să fie scos la licitație la valoarea de inventar ca să evităm răspunderea penală”.
Călin Laza a demisionat între timp din funcție, fiind sătul de răfuielile din Consiliul Județean care îl vizau și pe el. E în vacanță, dar a declarat pentru Express de Banat că nimeni n-a furat nimic și că e gata oricând să explice și organelor abilitate dacă va fi cazul, dacă aleșii județeni nu tratează această bubă a spitalului, ce și cum s-a întâmplat.
Romeo Dunca spune la rândul său că poate sunt niște sincope administrative, dar în niciun caz nimeni n-a încercat să fure RMN-ul sau să facă vreun șmen cu el. Nici cu cel vechi, nici cu cel nou. „RMN ăsta nou a fost 550.000 de euro, oferta pe care noi am cerut-o direct la siemens era de 995.000 de euro și un RMN asemănător a fost pus pe Ministerul Sănătății la Motru cu 1.950.000. Prețurile sunt relative, în funcție de cine cumpără și unde ajunge. RMN-ul nostru e un cal mort!”, a conchis Dunca.