Prinzând viață în anul 1854, calea ferată care face legătura dintre Oravița și Baziaș a avut un important rol economic pentru zona Banatului. Chiar dacă timpul și-a lăsat urme adânci pe traseul feroviar, calea ferată a rămas totuși un traseu de referință, fiind sărbătorită și în zi de azi, de fiecare dată când mai „îmbătrânește” un an.
Folosită iniţial în scop economic, doar pentru transportul cărbunelui, relaţia Baziaş – Oraviţa a fost deschisă traficului de pasageri doi ani mai târziu, în noiembrie 1856. Frumusețea peisajelor care îmbrățișează traseul de tren ar fi putut transforma calea ferată într-o advărată atracție turistică.
Din păcate, la 160 de ani de existență, calea ferată dintre Oravița și Baziaș nu mai folosește foarte mult nimănui. Cu toate acestea, astăzi, la zi de sărbătoare, cea mai veche linie de tren din România reintră în atenția cărășenilor.
Astfel, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa au decis să marcheze cei 160 de ani prin lansarea unui plic filatelic, care ilustrează gările Oraviţa şi Baziaş. Cu acest prilej au fost confecţionate şi două ştampile filatelice ocazionale, care vor fi folosite astăzi în cadrul oficiilor poştale din Oraviţa şi Socol.
Ștampilele au fost aprobate de către Federaţia Filatelică Română şi Poşta Română pentru ca întreaga corespondenţă care va fi trimisă astăzi din Oraviţa şi Socol, de care aparţine din punct de vedere poştal şi localitatea Baziaş, să fie ştampilată cu acestea. Mai mult decât atât, un grup de reşiţeni se va deplasa astăzi cu maşina spre Baziaş, de unde vor porni mai apoi cu trenul spre Oraviţa.
Sursa: voceaoravitei.ro
din Bazias cu trenul spre Oravita? asta nu mai cred! din Bazias nu a mai plecat un tren de foarte multi ani dar poate cu ocazia asta…