Călătorie în imagini în Reșița de altădată, sub funicular

construire funicular resita

Cadre inedite din istoria orașului vor putea fi văzute cu prilejul Festivalului de Film „Urban Eye”.

Cinci filme documentare de arhivă vor fi proiectate duminica viitoare în centrul civic al Reșiței, în perimetrul din preajma funicularului. Realizate în perioada anilor 1951-1981 și reunite sub genericul „Călătorie spre inima Reșiței”, filmele „vorbesc” despre dezvoltarea industrială a orașului și despre viața locuitorilor săi de altădată. Proiecțiile vor încheia festivalul de film „Urban eye” programat în perioada 26-28 iulie în cadrul evenimentului amplu denumit „Fantasticul funicular, ultimul an în straie vechi”.

construirea funicularului

Funicularul, simbol al Reșiței industriale. (Foto: Ioan Mato)

Proiectul intitulat astfel va fi precedat de o acțiune de ecologizare programată miercuri între orele 9:00-12:00 pe traseul dintre funicular și Dealul Crucii. Deschiderea oficială va avea loc vineri la ora 10:00 în perimetrul din centrul civic care va găzdui întregul eveniment. Programul primei zile mai cuprinde dezbateri, un spectacol de dans, lansarea jocului interactiv „Reschicza” boardgame, o proiecție de film documentar și ateliere de serigrafie, bandă desenată, sculptură în piatră, științe și pictură murală.

Ateliere vor continua a doua zi, care va aduce în plus un tur ghidat pe traseul funicularului, proiecții laser pe structura acestuia și proiecția filmului documentar „Terra Banatica, oamenii drumului”, dedicat porțiunii din Caraș-Severin din Via Transilvanica. Trebuie precizat că, dintre toate județele străbătute de traseu, Caraș-Severin deține cea mai întinsă porțiune, de peste 260 km. Ultima zi aduce noi tururi ghidate, noi ateliere pentru copii și tineri și cele cinci filme documentare despre inima Reșiței. Programul complet al evenimentului și link-urile de înscriere la tururile ghidate este disponibil aici. Reșițenii sunt de pe acum invitați să participe la toate aceste evenimente.

funicularul resitei in constructie

Funicularul Reșiței, o realizare tehnică importantă a anilor 1960. (Foto: Ioan Mato)

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu cofinanțare din partea Primăriei Reșița. Este implementat de Asociațiile Make Better și Arta în Dialog din București, alături de Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, We Wilder Armeniș, Bike Attack Reșița, Asociațiiile D Proiect și Encore, Dash Film, Fundația De-a arhitectura din București, Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes și Urban Up. Funicularul din Reșița a fost construit în perioada 1963-1964 pentru a transporta calcar din cariera din Valea Domanului către aglomeratorul din Mociur. Astăzi se pregătește pentru a îmbrăca straie noi, adaptate vremurilor. Primăria Reșița a depus un proiect în acest lucrările urmând a demara în curând.
Foto: Ioan Mato

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/