Cauciucurile de iarnă, obligatorii în funcție de vreme

Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii de la întâi noiembrie până în 31 martie. Conform legii, mașina trebuie să fie echipată cu anvelope speciale atâta timp cât afara este gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp. Deci șoferii trebuie să fie pregătiți în orice moment pentru că niciodată nu se știe când va apărea prima ninsoare.

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii de la întâi noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă sau polei. Astfel că, șoferii care se încumetă la drum fără a avea cauciucuri de iarnă pot să aibe surprize , mai ales că în ultima perioada vremea este schimbătoare. „Nu există o dată limită la care se vor echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. Important este ca, în conformitate cu prevederile legale, pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, să circulăm având anvelope de iarnă, montate pe autovehicul”, a precizat comisar șef Decebal Davidoiu, șeful Serviciului Rutier Caraș-Severin.

Cei care nu circulă pe porţiuni de drumuri cu zăpadă, polei sau gheaţă nu riscă sancţiuni dacă nu au cauciucuri de iarnă. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare. „Ca și sancțiune, cei care încalcă prevederile legale, respectiv nu își echipează mașinile, riscă între 9 și 20 de puncte ceea ce înseamnă în bani amendă între 630 și 1.400 de lei, plus reținerea certificatului de înmatriculare”, a mai spus comisarul șef Decebal Davidoiu.

Nu orice cauciuc este acceptat de noua legislaţie. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să aibă inscripționate expresia M plus S. Anvelopele marcate doar “all seasons” nu sunt acceptate. „Soferii trebuie să fie atenți. În mod obligatoriu cauciucurile trebuie să fie inscripționate cu M punct S M și S virgulă M,  adică M de la Mood (noroi) și S de la Snow (zăpadă). Anvelopele trebuie să fie marcate în acest mod pentru a fi recunoscute conform cerințelor UE”, a mai adăugat șeful Serviciului Rutier Caraș-Severin.

Această prevedere ce privește dotarea mașinii cu anvelope de iarnă nu are un termen limită. Atâta timp cât afară este posibil să ningă sau este polei, șoferii sunt obligați să aibă cauciucuri corespunzătoare sezonului rece.

Foto la-service.ro