Ca să fie modernizat, sanatoriul Marila trebuie să cadă singur?

sanatoriu marila, oravita

CNI vrea să reconstruiască sanatoriul dar Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Oravița nu reușesc să se pună de acord în privința demolării.

Compania Națională de Investiții a întocmit, din fonduri proprii, un studiu de fezabilitate în vederea construirii unui sanatoriu nou pe locul actualei clădiri, aflată în stadiu avansat de degradare. În curând însă studiul în cauză nu va mai fi valabil, după cum afirmă președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca. Asta face ca Marila să fie greu de culcat la pământ.

În ședința din luna februarie, Romeo Dunca a propus ca instituția pe care o conduce să aloce patru milioane de lei pentru demolarea clădirii, sumă care urma să fie acoperită din excedentul bugetar al județului. Primăria Oravița însă trebuia să elibereze autorizația de demolare în baza căreia consiliul județean să poată organiza licitația. Însă se pare că asta nu s-a întâmplat. „Noi ne-am fi însușit demolarea, primăria trebuia să dea hotărârea de consiliu local pentru asta și am fi suportat costurile demolării. Județul va avea excedent bugetar și în continuare și vor fi bani pentru asta. Dar ei n-au nicio treabă, nu-i interesează”, a declarat Dunca pentru Express de Banat.

City managerul Oraviței, Lorena Ion, susține însă că primăria a adoptat de mult hotărârile necesare, pe care le-a și trimis prin e-mail atât consiliului județean cât și președintelui Dunca. Concret, pe 27 mai, primăria a trimis adresa nr. 9095, la care au fost atașate următoarele documente:
– hotărâri adoptate de Consiliul Local Oravița în ședința din 28 martie referitoare la aprobarea planului de amplasament și delimitare a imobilului, a scoaterii imobilului din domeniul public al orașului Oravița și înscrierea în domeniul privat, respectiv a demolării imobilului;
– hotărârea adoptată de Consiliul Local Oravița în 17 iulie 2023 prin care a aprobat parteneriatul cu Consiliul Județean Caraș-Severin în vederea implementării proiectului de modernizare, extindere și dotare a spitalului Oravița,  secția exterioară Marila.

Lorena Ion mai susține că președintele Dunca a solicitat Primăriei Oravița să caute și oferte pentru întocmirea documentației necesare demolării. Prin adresa amintită, Primăria Oravița a transmis și ofertele în cauză. Concret, este vorba despre o ofertă de 120.000 de lei din partea unei firme din Bistrița, una de 130.000 de lei de la o firmă din Cluj și una de 135.000 de lei a unei firme din Feleac, județul Cluj. Prețurile nu includ TVA.

„Au fost trimise toate documentele. De aici, mingea este la Consiliul Județean pentru a propune alocarea banilor pentru demolare. Noi suntem orăvițeni și, cu siguranță, nu am fi ratat reabilitarea sanatoriului pentru că nu suntem nebuni”, a spus Lorena Ion pentru Express de Banat. Dacă situația nu se schimbă, CNI va trebui să justifice suma pe care a cheltuit-o pe studiul de fezabilitate pentru reconstrucția Marilei. „Curtea de Conturi va verifica CNI cu privire la cheltuirea celor 900.000 de lei. CNI va trebui să se îndrepte împotriva consiliului județean iar consiliul județean se va îndrepta împotriva Primăriei Oravița”, a spus Romeo Dunca. Cum însă Primăria Oravița susține că a adoptat toate hotărârile necesare, la Oravița „fantoma” Marilei va continua să bântuie până când… poate va cădea singură fără să mai fie nevoie s-o demoleze nimeni.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/