Bunul-simț, aruncat la gunoi! Mizeria invadează malul Timișului, de la Lugoj până la Măguri

Aruncatul gunoaielor în locuri nepermise ia amploare, în ciuda amenzilor uriașe pe care Poliția Locală le aplică de la începutul acestui an.

Pe malul Timișului, din apropierea satului Măguri și până aproape de Uzina de Apă Nr. 1, peisajul e de coșmar. Tone de mizerii stau aruncate pe marginea drumului care duce de la izvorul de la Tapia către balastierele din amonte, dar și pe cel care traversează „Băgrinii” către magistrala de gaz metan. Chiar în mijlocul intersecției respective, aproape de albia Timișului, un „gunoi” a aruncat zilele trecute peste 20 de saci plini cu tot felul de deșeuri.

„Sunt gunoaie peste tot. Îmi aduc aminte ce frumoasă era această zonă. Vara veneam de drag la Băgrini, să ne scăldăm în Timiș, să stăm la plajă, să prindem pești și să facem un grătar. Era o curățenie impecabilă. Nu pot să-mi dau seama de unde tot cară atâta gunoi. În sezonul cald, aici este un adevărat focar de infecție. Ar trebui montate mai multe camere de luat vederi pe drumurile care duc către râu, pentru ca polițiștii locali să-i poată depistat pe cei care aruncă deșeurile în aceste locuri.”, ne-a declarat Ioan Marin, un lugojean care vine aproape zilnic la pescuit în zona respectivă.

Sancțiuni mari

Gunoaie se aruncă și pe marginea drumului județean care duce la Criciova și Nădrag, din apropierea Autolivului, până la intrarea în Tapia și până la Măguri. Cele mai multe sunt în locul unde înainte de 1990 funcționa Cooperativa Agricolă de Producție, chiar lângă șosea. Dacă sunt prinși, cei care aruncă deșeuri la periferia urbei sau pe domeniul public pot fi sancționați contravențional cu multe zeci de mii de lei. Legea 211. prevede amenzi cuprinse între 3.000 de lei și 6.000 de lei – pentru persoanele fizice și sancțiuni cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei – pentru persoanele juridice. „Față de aceste amenzi, cel prins că aruncă gunoaiele va primi și o sancțiune complementară. Va trebui să ridice deșeurile aruncate și să curețe terenurile. Dacă nu face acest lucru, o va face Primăria pe costurile ei, urmând ca acestuia să i se impute costurile.”, ne-a declarat Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj.

3.000 de lei amendă

Vechea centrală de cartier din Micro IV reprezintă un focar de infecție pentru că în jurul clădirii dezafectate s-au adunat tot felul de gunoaie care fac zona insalubră. Din nefericire, deponeurile ilegale sunt alimentate din plin de cetățenii din zonă, care transportă cu mașinile saci de gunoaie de tot felul, inclusiv deșeuri rezultate de la construcții. Astfel, în după-amiaza zilei de 2 februarie, agenții Poliției locale Lugoj au sancționat cu amendă de 3.000 lei niște cetățeni care au aruncat în laterala centralei ambalaje de podele laminate, resturi de podele laminate și bucăți de rigips, rezultate din amenajarea apartamentului. Interesant este faptul că, după ce a fost prins, contravenientul a declarat polițiștilor locali că „administratorul blocului unde locuiește i-a recomandat să arunce gunoaiele în acel loc, adică lângă centrala dezafectată de pe strada Nera”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/