Bunătăți din bucătăria bunicilor, atestate de Ministerul Agriculturii în Caraș-Severin

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Salata bănățeană din ciuperci și legume ca la Wolsberg, pita albă de Soceni sau brânza de capră împistrită cu piparcă sunt doar trei dintre cele doisprezece produse tradiționale ale Banatului Montan recunoscute la nivel național pentru gustul și calitatea lor.

Obținute din materii prime locale, produsele tradiționale sunt tot mai căutate pe piața românească. Pentru a-și înscrie preparatele în Registrul Național al Produselor Tradiționale, micii producători au însă de îndeplinit mai mulți pași, de la care nu trebuie să se abată sub nicio formă.

„Produsul tradițional este acel preparat alimentar fabricat pe teritoriul național, pentru care se utilizează materii prime locale, care nu au în compoziția lor aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție sau de prelucrare și un proces tehnologic tradițional, care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.”, a explicat pentru expressdebanat.ro, Adina Bâte, directorul adjunct al Direcției Județene Agricole Caraș-Severin.

În Caraș-Severin avem patru producători locali ale căror preparate au îndeplinit criteriile necesare pentru obținerea atestatului de produs tradițional din partea Ministerului Agriculturii. Unul este din Bocșa, care și-a atestat nu mai puțin de opt produse – „salată bănățeană mixtă din ciuperci și legume ca la Wolsberg”, „salată bănățeană din ciuperci”, „zacuscă cărășeană din ciuperci”, „zacuscă bănățeană din fasole”, „zacuscă bănățeană din vinete”, zacuscă din dovlecel”, „dulceață de ardei iute” și „sos vegetal din bureți de fag”. Alți doi sunt din Soceni, recunoscuți pentru produsele „cârnați din carne de capră”, „brânză de capră împistrită cu piparcă” și „pita albă de Soceni”, și un altul din Cornereva, pentru produsul specific local – „pecinari cornerevinți”.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Atestarea unui produs tradițional implică respectarea unui caiet de sarcini, care trebuie să conțină, printre altele, un istoric al rețetei, metoda de prelucrare și documente ce țin de siguranța alimentară.

„Un produs tradițional are, pe lângă preț, o valoare. Cel mai mare avantaj este protecția pe care o asigură un astfel de produs, recunoscut la nivel național sau internațional. În momentul de față, pe piața consumatorilor se observă o atracție față de produsele mai puțin industrializate, față de acele alimente care sunt fie obținute în cantități mai mici, fie răspund unor cerințe de nișă. Eticheta de «produs tradițional» conferă garanția și siguranța calității acelui produs, produsul fiind sigur fabricat în condiții igienice.”, mai spune Adina Bâte.

Producătorii care doresc să-și ateste preparatele trebuie să depună o cerere la DAJ Caraș-Severin, urmând ca mai apoi inspectorii să verifice întreg procesul de producție și să trimită documentația spre avizare la Ministerul Dezvoltării.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/