Peste 600 de refugiați din Ucraina sunt sprijiniți, la Timișoara, de voluntarii asociației LOGS să se acomodeze cu viața pe care sunt nevoiți să o ducă aici de când acasă a început războiul. Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt minori care au ajuns aici cu mamele sau bunicile lor. IT-istă de profesie, Tania a venit și ea la Timișoara, însoțită de mama ei și copii. Participă cu drag la acțiunile organizate de asociație și încearcă să își găsească un rost în noul oraș care a adoptat-o.
Tania este din Kiev și a ajuns la Timișoara la începutul lunii martie, la puțin timp după ce în Ucraina a început războiul. Datorită jobului ei, Tania l-a cunoscut pe Liviu, un timișorean care și-a oferit sprijinul nu doar pentru ea, ci și pentru familia ei.
„Am venit la Timișoara pentru că aveam prieteni aici. Am lucrat împreună în compania de IT acum 10 ani și și-a amintit de mine. Am ținut legătura pe Facebook, mă știa pe mine, dar și pe sora mea, pe copiii noștri. Mi-a propus să venim aici, a spus că mă ajută. Nu am fost sigură că vreau să renunț la viața mea acolo, dar după ce Kievul a fost atacat – la mai puțin de 1 km de casa mea a fost pusă la pământ o clădire – am decis să accept propunerea și să vin la Timișoara.”, a povestit Tania.
Deși are un singur băiat, Tania spune că este mamă de 3. La Timișoara i-a adus și pe cei doi nepoți, copiii surorii sale. Tania ține să le mulțumească tuturor celor cu care s-a intersectat de când locuiește aici, pentru tot sprijinul pe care i l-au dat.
„Acum sunt toți copiii mei. Sunt mamă de 3 copii. Sunt aici cu ei și cu mama mea. Vreau să îi mulțumesc lui Liviu, vecinilor, tuturor românilor. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe români! Serios, ne-au sprijinit foarte mult, au făcut foarte multe pentru noi: cei de la LOGS, oameni de pe stradă… Îmi aduc aminte prima zi în Timișoara… niște oameni care au auzit că vorbim altă limbă au venit la noi și ne-au dat fructe, mâncare, chiar și bani. Îmi amintesc că un bărbat în vârstă, poate avea 80 de ani, ne-a văzut, ne-a auzit și a vrut să ne dea bani. Nu am acceptat. I-am spus că avem tot ce ne trebuie, văzusem că nu era un om bogat, era simplu la fel ca mine, poate avea chiar mai puțini bani decât mine, dar a insistat și am înțeles că trebuie să accept. Am luat banii, apoi el a făcut câțiva pași, s-au auzit clopotele de la biserica din zonă, el a început să plângă și s-a întors să ne mai dea niște bani. Plângeam cu toții. De asta spun: Dumnezeu să îi binecuvânteze pe români pentru tot ce fac pentru noi.”, a mai spus Tania.
365 de refugiați ucraineni s-au angajat în județul Timiș, de la debutul războiului până acum. Tania vrea să și ea să își găsească un loc de muncă, dar deocamdată trebuie să aibă grijă de cei trei copii.
„Eu nu lucrez aici încă. Am 3 copii, nu e foarte ușor să lucrez acum, dar încerc să fac și asta pentru că trebuie să am și niște bani ca să fiu aici.”, a explicat refugiata.
Peste o mie de refugiați din Ucraina au solicitat protecție temporară în Timișoara sau în județ, în acest an, potrivit datelor Centrului Regional de Cazare și Proceduri. Aici, la Timișoara, asociația LOGS le oferă acestora ajutor financiar, consiliere socială și informare, acces la sistemul educațional, asistență medicală, cursuri de limba română, consiliere psihologică și activități recreative.