Fântânile lugojene de alimentare cu apă au trecut primul test anual efectuat de Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș.
Operatorul local de apă-canal Meridian 22, societatea care a preluat întreținerea celor 38 de fântâni publice de pe raza municipiului, a transmis că pe parcursul acestei luni au fost recoltate 39 de probe de apă, care au ajuns în laboratorul DSP Timiș. Aproape toate fântânile au îndeplinit parametri de potabilitate de la prima analiză, doar în cazul fântânii din cartierul Micro IV a fost necesară repetarea analizelor, pentru că unul din cei 16 parametri analizați a depășit limitele admise.
„Fântâna din Micro IV a fost dezinfectată, după prima probă luată de către cei de la DSP. În prezent este deschisă pentru consum, după ce în prealabil probele analizate joi, 25 mai, în laboratorul de la Uzina de apă nr. 2 au arătat că parametrii de potabilitate se încadrează în limitele legale, inclusiv acel parametru care nu a trecut testul la prima analiză. La celelalte fântâni din oraș nu au fost semnalate probleme, acestea fiind analizate lunar”, a comunicat Meridian 22.
Apa pentru consum de la fântânile de cartier sunt analizate prin sondaj, săptămânal, la laboratorul Meridian 22 și de două ori pe an prelevează probe biologice cei de la DSP Timiș. Fântânile sunt oprite de la consum în cazul în care se constată depășiri ale valorilor admise la șapte din cei 16 parametri din compoziția apei analizați. Dacă la analize se descoperă infiltrații cu bacteria E.coli, atunci fântânile se închid, chiar dacă parametrii de potabilitate sunt în regulă. În ultimii doi ani, fântânile au fost inspectate video și deznisipate la adâncime. Dezinfecția instalațiilor se face periodic. Cel mai des întâlnite probleme sunt cele de creștere a valorilor de turbiditate, mai ales după ploile torențiale sau de lungă durată. În urma analizelor efectuate, valorile depășite sunt corectate prin tratare.