În urma unei decizii luate de municipalitate, mai multe chioșcuri din oraș vor fi desființate. Unii dintre operatorii economici afectați de această măsură au ajuns la un numitor comun cu primăria, alții, în schimb, pun lacătul pe afaceri.
Demararea proiectului tramvai vine cu schimbări și pentru operatorii economici din oraș. Nu pentru toți, ci pentru aceia care își comercializează produsele în chioșcurile care se află pe traseul afectat de lucrări.
Reprezentanții municipalității susțin că oamenilor li s-au oferit alternative, însă nu toți le-au și acceptat. „Celor care au chioșcuri în aliniamentul blocurilor li s-a pus în vedere că este nevoie să respecte forma unitară gândită de arhitectul-șef. Deci, toate chioșcurile trebuie să aibă aceeași fațadă și arhitectură exterioară. Este aproape gata și calculul unui cost aproximativ al lucrării, ca să aibă oamenii o idee la ce se înhamă. Cei care vor fi de acord cu această propunere, vor putea rămâne să-și continue activitatea pe același amplasament, condiția fiind aceea de a-și reface fațada. Asta este una dintre variante.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Liviu Gârtoi, șeful Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Reșița.
Nu scapă însă de buldozere chioșcurile care nu sunt în prelungirea blocurilor și care obstrucționează circulația pietonilor. Pentru aceste situații, primăria a venit cu propunerea de a-i reloca pe oameni în partea de sus a orașului, însă nu mulți au agreat inițiativa.
„Vorbim despre Republicii nr. 2 și 4, în zona Potcoavă – Intim, unde avem chioșcuri pe trotuar și care nu au ce căuta acolo, în sensul că avem un trotuar foarte generos cu spații verzi și ne trezim, dintr-o dată, cu niște construcții în mijlocul trotuarului. Deci astea o să dispară definitiv. Noi le-am oferit posibilitatea oamenilor de a se muta în Piața Reșița Sud, dar ei susțin că din punct de vedere al vadului comercial nu este convenabil, astfel că mulți au refuzat. Și mai este un grup de chioșcuri, în prelungirea Bulevardului Republicii nr. 9, în zona Victoria. Acestea sunt scoase puțin din context, nu sunt lipite de bloc, prin urmare vor dispărea și ele.”, explică Liviu Gârtoi.
Șeful Direcției de Patrimoniu mai spune că, până în prezent, trei proprietari de chioșcuri au fost despăgubiți de primărie. „Până acum s-au primit trei solicitări pentru expropriere. S-au făcut rapoarte de evaluare, cu care oamenii au fost de acord. Sumele variază în funcție de suprafața chioșcurilor, de utilitățile pe care le au. De exemplu, pentru un chioșc de 20 – 24 mp, exproprierea a fost undeva între 4.000 și 4.500 de euro, cam 170-200 de euro pe metrul pătrat. Dar asta depinde de fiecare chioșc în parte, pentru că evaluatorul le tratează pe fiecare individual. Din ceea ce am observat, se păstrează o proporție de vreo 200 de euro/mp de construcție. Acum, oamenii sunt puțin nemulțumiți pentru că ei îl tratează cu o valoare economică al vadului comercial, însă evaluatorul vine și evaluează intrinsec locația.”, a mai spus Gârtoi.
Demolarea chioșcurilor va începe în perioada următoare. Startul se va da cu cele de pe B-dul Republicii, însă sunt vizate și cele din zona centrală – Universalul Vechi și Piața Republicii.