Bugetul Primăriei Timișoara pentru acest an, care se ridică la 2,65 miliarde de lei, a fost aprobat marți de Consiliul Local, cu o singură abținere.
Timișoara are buget aprobat pentru anul 2025. Proiectul de hotărâre a fost votat, marți, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara. Doar un singur ales local s-a abținut de la vot. Bugetul are o valoare totală de 2,65 de miliarde de lei, cu o majorare de peste 100 milioane lei față de 2024.
„Este un buget echilibrat și onest, care reflectă atât dinamica economică pozitivă a Timișoarei, cât și stabilitatea financiară pe care am reușit să o construim. Prioritizăm investițiile în mobilitate, educație și sănătate și canalizăm banii spre îmbunătățirea calității vieții în cartiere. Timișoara are un buget realist, bine fundamentat, cu care valorificăm eficient resursele reale și prioritizăm proiectele cu adevărat relevante pentru comunitate”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Secțiunea de dezvoltare are prevăzută suma de 1,35 miliarde lei, din care 35% reprezintă fonduri pentru infrastructura de mobilitate. Printre altele, Primăria Timișoara va continua și va demara investiții precum: construcție pasaj Solventul, construcție podul Solventul, refacere pasajul Slavici Polonă, reconstrucție Pasarela Îndrăgostiților, reconstrucție podul Iuliu Maniu. Totodată, secțiunea dezvoltare include achiziția a 33 de troleibuze noi și a 30 de autobuze electrice. Alte investiții incluse în programul de dezvoltare sunt: retehnologizarea magistralei care pleacă de la CET Sud și care distribuie agent termic în tot orașul, stadionul Arena Eroii Timișoarei, reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale 1, clădirii de gimnazială a Liceului J.L Calderon, a Liceului Ana Aslan, a Colegiului Tehnic Henri Coandă, a Liceului Alimentar, amenajarea Traseului Revoluției, Regenerarea Urbană a zonei Traian, dotarea noilor spitale de ORL și Balneologie.
Secțiunea de funcționare pentru 2025 are alocată suma de 1,3 miliarde de lei și acoperă finanțarea serviciilor publice esențiale, precum transportul și iluminatul public, termoficarea, curățenia, întreținerea spațiilor verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul. În programul de reparații străzi și trotuare, în valoare de 90 de milioane de lei, sunt incluse amenajări de parcări pe locul fostelor garaje, lucrări de modernizare a zonei Gara de Nord, precum și reparații pe artere majore – Rebreanu, Ana Ipătescu sau Alexandrescu. De asemenea, bugetul pentru întreținerea și reparațiile din școli și grădinițe crește cu 35%, ajungând la 85 de milioane de lei.
În timpul ședinței, mai mulți consilieri locali au venit cu o serie de amendamente la proiectul de buget. Printre altele, s-au aprobat amenajarea unor spații „mama și copilul” în parcuri din Timișoara, realizarea unor grădini urbane în zona Lipovei și alocarea unei sume de 500.000 lei pentru toate școlile din oraș, cu scopul cumpărării de echipamente sportive și materiale pentru orele de sport. De asemenea, vor fi alocați 200.000 lei pentru susținerea a patru olimpiade școlare care vor avea loc la Timișoara în acest an. Mai mult, s-au alocat fonduri și pentru PUZ-ul necesar realizării parcării multinivel de la Gara de Nord.