Bugetul Timișoarei pe anul 2023, care se ridică la peste 2,4 miliarde de lei, a fost aprobat fără circ în timpul ședinței Consiliului Local desfășurată luni dimineața. Primarul Dominic Fritz a explicat faptul că societatea Colterm primește o sumă record de bani în acest an.
Primăria Timișoara are bugetul pe acest an aprobat. Proiectul privind aprobarea bugetului a fost supus votului într-o ședință extraordinară, luni dimineața, fiind votat în unanimitate de către cei 24 de consilieri locali prezenți. În total, este vorba de o sumă care se ridică la peste 2,4 miliarde de lei.
Inițial, proiectul de buget a fost trecut pe ordinea de zi a ședinței de joi, dar a fost retras în ultimul moment, în urma presiunilor făcute de sindicatul din primărie și consilierii locali PNL privind organizarea unei dezbateri publice, conform legii. Astfel, vineri a fost organizată dezbaterea publică, iar luni proiectul a fost supus votului. De data aceasta, ședința s-a desfășurat fără circ.
„Am prevăzut 167 milioane lei, o sumă record pentru funcționarea Colterm, ceea ce este mai mult decât dublu față de ce era înainte de criza energetică care a început acum doi ani. (…) Anul acesta avem Capitală Europeană a Culturii. La momentul candidaturii, Timișoara s-a angajat că va susține acest proiect cu 20 milioane de euro, în plus față de bugetul alocat în mod normal pentru cultură. În anul 2020 au fost cheltuiți cam până în cinci milioane de euro, iar anul trecut tot cinci milioane de euro. Așadar, anul acesta avem în plus zece milioane de euro pentru bugetul alocat culturii, pentru Capitală Europeană a Culturii. (…) Pe scurt, este un buget responsabil, am prioritizat respectarea angajamentelor primăriei pe partea de termie, transport în comun, servicii precum salubritatea, pentru cultură, dar și să ducem mai departe investițiile deja aflate în curs, fără să neglijăm investițiile noi”, a afirmat Dominic Fritz.
Potrivit primarului Timișoarei, printre investițiile noi se numără proiectarea regenerării zonei Traian, Magistrala Verde din Calea Șagului, concursul de arhitectură pentru reabilitarea Pieței Victoriei, precum și proiectarea și execuția stadionului din zona Buziașului.
În timpul ședinței au fost făcute și mai multe amendamente, două propuse de liberali fiind respinse. Și anume, unul cu privire la suplimentarea sumei pentru sărbătorirea a 75 de ani de la înființarea Liceului Sportiv Banatul și altul referitor la organizarea unui concurs pentru realizarea Monumentului Revoluției.
Pe de altă parte, s-au aprobat amendamente cu privire la mărirea cuantumului sumei sociale pentru elevi, realizarea proiectului tehnic pentru construcția unei cantine noi la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, proiectarea pentru modernizarea Pieței Doina sau igienizarea unui teren aflat în zona Dâmbovița. De asemenea, nu a fost uitat nici ceasul floral, lucrările de reabilitare urmând a fi scoase la licitație în curând.
„Mă bucur că am aprobat bugetul și sper ca în acest an suma pe care o vom cheltui în realitate pentru investiții să fie mai mare decât cea de anul trecut. Primăria Timișoara a investit anul trecut 530 milioane lei, adică peste 100 milioane de euro, pe proiecte în investiții. Sunt convins că această sumă va fi egalată, dacă nu chiar depășită, în acest an”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei.
În finalul ședinței, Dan Diaconu, consilier local PNL, a ținut să precizeze că „sunt sume absolut nerealiste prevăzute din punctul de vedere al veniturilor. Iar în ceea ce privește investițiile majore, meritul vostru este foarte, foarte scăzut”.