Bugetul Primăriei Caransebeș, pe pierdere la final de 2019. Felix Borcean speră la un 2020 mai bun

Bugetul Primăriei Municipiului Caransebeș a fost aprobat de consilierii locali cu acoperirea definitivă a deficitului bugetului pe 2019 în sumă de aproape 4 milioane de lei. Este pentru prima dată după mulți ani când execuția bugetului municipiului se încheie pe deficit, estimările de la începutul lui 2019 fiind foarte optimiste.

Directorul Economic al Primăriei, Horia Irimia, a explicat că în ultimii ani bugetul a fost înregistrat pe plus la final de an, cel mai mare fiind în anul 2013. La începutul mandatului lui Felix Borcean s-a preluat un buget cu un excedent de peste 5 milioane de lei, adică bani care se pot cheltui în anul următor. În anul 2019 cheltuielile au fost mai mari decât plățile cu 4 milioane de lei, spune Horia Irimia:

Primăria a realizat plățile acestea din excedentul anului anterior de 6 milioane de lei. Mai avem încă două milioane la dispoziție. Din cele 4 milioane cheltuite, s-au acordat la spital 2 milioane pentru că avea această destinație prin HG din decembrie 2018 și restul s-au acoperit cheltuielile pe anul în curs”, spune Horia Irimia.

Directorul economic a mai precizat că el a avertizat Consiliul Local încă de la adoptarea bugetului la începutul anului 2019 că salariile vor crește bugetul de cheltuieli estimarea fiind supraevaluată, la nivelul Ministerului de Finanțe din anul trecut.

În acest an consider că bugetul va fi mai bun, pentru că anul trecut 60 % din impozitul fiecăruia dintre noi revenea la bugetul municipiului Caransebeș, iar anul acesta revine un procent de 63 %, cu trei procente mai multe din impozitul pe salarii. De asemenea în acest an legea prevede ca 50% din cheltuielile sistemului social pentru persoanele cu handicap, salarii, indemnizații se suportă de către bugetul de stat și 50% din bugetul Primăriei, adică veniturile proprii. În urma acestor decizii legislative vom avea o creștere cu 5% la buget, undeva la 500.000 de lei”, spune directorul economic.

Horia Irimia a mai adăugat că din bugetul pe anul acesta se pot începe lucrările programate anul trecut care nu s-au putut derula din lipsă de fonduri.

Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a specificat că, chiar dacă bugetul a ieșit în deficit, Primăria Caransebeș și-a achitat toate facturile la furnizori la final de an 2019, intrând fără datorii.