Băile Herculane au prins viață la sfârșit de săptămână pe versurile poetului Octavian Doclin: ”Binecuvintează Doamne anotimpul când răchia dă în floare!” Festivalul răchiei și al bucatelor tradiționale din Banatrul de munte a mutat scena politică a județului în stațiunea de pe Cerna.
Consilul Județean Caraș-Severin și Primăria Băile Herculane au organizat în Parcul Central al stațiunii Festivalul Răchiei și al produselor tradiționale din Banatul de munte. Au fost prezenți producători locali din toate zonele județului: Cornereva, Luncavița, Gârnic, Maciova, Fârliug și Scăiuș, Mehadia și Mehadica, Ezeriș, Obreja, Tirol dar și din Republica Serbia, dar și o pleaidă întreagă de oameni politici, semn că la un păhărel de răchie altfel se aranjează lucrurile. Chiar deputatul Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin recunoștea că răchia și brânza de Banat au deschis multe uși la București. Și pentru ca răchia să meargă și mai bine fondul sonor a fost asigurat de Famfara din Grebenac, Republica Serbia.
După ce toată lumea s-a convins de cât de bune sunt preparatele tradiționale bănățene și au simțit parfumul răchiei de prună, de gutuie sau de cireșe amare, Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Formarea și Promovarea Culturii Tradiționale al Consiliului Județean Caraș-Severin, a primit o plachetă specială ca recunoaștere a întregii sale activități, acesta fiind la momentul retragerii de activitate. Atenții le-au fost acordate și altor invitați, dar cei mai importanți oameni ai zilei au fost cei care au trudit pentru toate bunătățurile expuse. Astfel, fiecare producător a fost premiat, primind diplome și plachete, iar câștigători au fost declarți turiștii, cei care au venit și au putut gusta din toate preparatele și licorile care fac renumele Banatului.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157687319587614″]
„Este foarte important să ne promovăm județul și produsele tradiționale, fie prin târgul de toamnă de la Răcășdia, de la Coronini, alte târguri sau Festivalul răchiei de la Băile Herculane. M-am bucurat foarte mult pentru faptul că în comuna Eftimie Murgu, de exemplu, deja a început să se meargă pe ideea de produs montan. E un lucru bun, dar trebuie să ne continuăm promovarea, pentru că județul Caraș-Severin este precum un diamant neșlefuit”, a declarat Matei Lupu, prefectul județului.
”Festivalul răchiei şi al bucatelor tradiţionale a ajuns, în acest an, la cea de-a XVII-a ediţie şi m-am bucurat să văd că astăzi, 30 septembrie 2017, am avut un număr mult mai mare de participanţi faţă de anul trecut, respectiv, 51 de producători, din 20 de localităţi, care au reprezentat toate zonele judeţului Caraş-Severin, dar şi din Veliko Gradişte – Serbia, oaspeţi care ne-au onorat cu prezenţa. Astfel, au fost acoperite toate zonele judeţului, şi anume, Valea Timişului, Valea Cernei – zona Herculane, prin comuna Cornereva, fiind cea mai bine reprezentată, Valea Bistrei, Valea Almăjului, Clisura Dunării, a fost prezentă Primăria Gârnic, zona Oraviţa, chiar şi zona Reşiţa, comuna Fârliug, iarăşi bine reprezentată. Cred că produsele prezentate la Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale au fost pe gustul tuturor celor care au încercat aceste <branduri> ale judeţului Caraş-Severin, respectiv, răchia şi brânza. Îmi doresc ca această manifestare să aibă, de la an la an, un număr cât mai mare de participanţi, atât în ceea ce priveşte producătorii, cât şi ca număr de turişti, pentru a ne bucura împreună de tot ce ne oferă acest festival” a declarat după eveniment Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157661073164578″]